Nordkoreas ledare framför en mobil avfyrningsramp efter ett robottest. Foto: KCNA/AP 25 augusti 2019

Uppgift: Nordkoreas Kim Jong-Un har bjudit in Donald Trump till Pyongyang

Uppdaterad
Publicerad

Diktatorn Kim Jong-Un har skickat ett brev till USA:s president Donald Trump och bjudit in honom till ett toppmöte i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det uppger den brittiska nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till uppgifter i en sydkoreansk tidning.

En ”diplomatkälla” säger till den sykoreanska tidningen Joongang Ilbo att Donald Trump ska ha fått ännu ett brev, det andra brevet, från Kim Jong-Un, skriver nyhetsbyrån Reuters, och The Guardian.

Donald Trump ska ha tagit emot brevet under den tredje veckan i augusti, och det uppges vara daterat före Nordkoreas senaste robottest i förra veckan. Det var Nordkoreas femte robottest på kort tid.

I det andra brevet uppges Jong-Un ha talat om sin önskan att träffa Trump för att diskutera kärnvapenfrågan på Koreahalvön.

Redan i början av juni sa Donald Trump att han hade fått ett ”väldigt vackert brev” från Kim. Det ska ha varit det första brevet från Kim efter att samtalen bröt samman i Februari 2019.

Sedan dess har Nordkorea avfyrat flera kortdistansrobotar.

Toppmötet

Det senaste toppmötet, som var det andra i historien, mellan USA och Nordkorea skedde i februari 2019 i Vietnams huvudstad Hanoi. Mötet avbröts i förtid efter att Trump lämnade förhandlingarna och åkte hem.

Efter det träffades de som hastigast vid stilleståndslinjen mellan Nord- och Sydkorea i juni. Det finns ingen formell gräns mellan länderna eftersom det inte är fred mellan dem. Då skedde inga förhandlingar om kärnvapen mellan ledarna.

Historiens första toppmöte mellan USA och Nordkorea genomfördes i juni 2018 i Singapore. Efter det mötet sa Trump att Nordkorea var ”inte längre ett kärnvapenhot.”

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Jong-Un när de möttes i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea den 30 juni 2019. Foto: AP/Susan Walsh

Fler kärnvapen

Men Nordkorea har utökat sin kärnvapenarsenal under tiden som samtalen pågått mellan Trump och Kim, enligt en rapport i somras från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Nordkoreanskt robottest som visades i den statliga televisionen KRT den 11 augusti 2019. Foto: KRT via AP

För en vecka sedan rapporterade CNN att Nordkorea har testat luckor i USA:s, Sydkoreas och Japans luftförsvar för första gången. Det skedde vid ett test av en kortdistansrobot nyligen. Nordkorea uppges ha försökt hitta svagheter i de allierades ländernas luftvärnssystem Thaad och Patriot. Det är inte officiellt bekräftat av något land.

Innan Nordkoreas senaste serie av robottester inleddes i maj i år hade inte Nordkorea avfyrat robotar sedan november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.