Bild från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, som sägs visa en av veckans provavfyrningar. Foto: KCNA/AP/TT

Nya avfyrningar från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

För femte gången på kort tid har Nordkorea provskjutit robotar, rapporterar sydkoreanska medier.

Denna gång ska det ha handlat om två robotar, avfyrade ut mot Japanska sjön. En amerikansk källa säger till nyhetsbyrån Reuters att åtminstone den ena verkar ha varit av liknande typ som skjutits vid tidigare tillfällen. I flera av de fallen har det varit kortdistansrobotar.

Varningar till omvärlden

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har enligt statliga medier förklarat att avfyrningarna är varningar till omvärlden, med anledning av de militärövningar som Sydkorea och USA genomför. Och tidigare under fredagen amerikansk tid fick Kim stöd av USA:s president.

– Det har inte förekommit några atomtest. Robottesterna har samtliga varit kortdistans. Inga ballistiska robotprover. Inga långdistansrobotar, sade Donald Trump till medier.

Utesluter inte nytt toppmöte

Enligt ett brev som Kim skickat, ett brev som Trump kallar ”mycket vackert”, ska diktatorn ha meddelat att han ”inte är glad” över att genomföra avfyrningarna.

Och Trump delar kritiken mot övningarna, som han tidigare signalerat är dyra och onödiga. Nu har de skalats ned till att vara mestadels simuleringar i datorer, men presidenten är fortsatt skeptisk.

– Vet ni, jag har heller aldrig gillat dem.

Trump utesluter inte ett nytt toppmöte med Kim, för att diskutera nedrustning och ett fredsavtal för Koreahalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.