USA:s president Donald Trump anländer Andrews flygbas efter toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore den 13 juni 2018. Foto: AFP/ Saul Loeb

Trump: ”Nordkorea inte längre ett kärnvapenhot”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump säger att Nordkorea inte längre är ett kärnvapenhot. Samtidigt har hans uttalande att stoppa ”krigsspelen” på Koreahalvön skapat förvirring bland USA:s allierade samt politiker och beslutsfattare i Washington.

President Donald Trump anlände till USA i Air Force One på onsdagen efter det historiska toppmötet i Singapore med den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.

Han skrev då på Twitter att Pyongyang utgjorde inte längre ett nukleärt hot.

Trump och Kim i Singapore

”Alla kan nu känna sig mycket säkrare sedan jag tog över ämbetet. Det finns inte längre ett nukleärt hot från Nordkorea”, skrev han.

Han tillade att Nordkorea var inte längre USA:s största och farligaste problem.

Strax efter skrev han att: ”Vi sparar en förmögenhet på att inte gå i krig genom att förhandla i god tro, vilket båda parter gör”.

En nordkoreansk konduktör läser senaste utgåvan av dagstidningen Rodong Sinmun i ett nyhetsstånd i Pyongyangs tunnelbana den 13 juni 2018. Foto: AFP/Ed Jones

”Krigsspel”

De statskontrollerade nordkoreanska medierna beskriver tisdagens toppmöte mellan Trump och Kim som en stor framgång för Nordkorea. De syftar särskilt på att Trump sade att USA skulle stoppa ”provokativa” och ”kostsamma” ”krigsspel” på Koreahalvön.

Han sade också att han ville ta hem USA:s omkring 30 000 soldater från Sydkorea.

De ”krigsspel” Trump syftade på är de återkommande militärövningarna mellan USA och Sydkorea som pågått i åratal, men som vuxit i omfattning och intensitet under senare tid, något som Nordkorea tidigare reagerat kraftig emot.

Uttalandet om att stoppa ”krigsspelen” har väckt förvirring hos USA:s allierade i Asien och i USA:s kongress, landets högsta lagstiftande församling. Beskedet ses som en stor eftergift från USA:s sida och man frågar sig vad Trump verkligen fått i utbyte.

Enligt kärnvapen- och Nordkoreaexperten Shannon Kile vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, tyder det mesta på att Trumps besked inte var förberett ordentligt.

– Det finns inga indikationer på att det gjordes diplomatiska eller politiska förberedelser inför uttalandet, säger Kile.

USA:s president Donald Trump möter Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inför ett pressuppbåd på Capella Hotel i Singapore den 12 juni 2018. Foto: AFP

”Djävulen är i detaljerna”

Shanon Kile betonar att värdet av toppmötet inte ska underskattas.

– Det har förbättrat det diplomatiska klimatet för USA:s relation med Nordkorea, vilket är betydelsefullt.

Nu återstår det att se hur toppmötet följs upp i praktiken. I slutändan kommer det handla om detaljer, säger han.

– Djävulen är i detaljerna, för att uttrycka det milt, avslutar Kile vid Sipri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet