Foto: Jeff Swensen/AFP

Trump kär – efter ”vackra” breven från Kim

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps varma känslor för Nordkoreas kommunistiske diktator Kim Jong-Un tycks fördjupas.

Efter att ha brevväxlat har de förälskat sig i varandra, säger USA:s president.

I våras kom de överens om att arbeta för kärnvapennedrustning på Koreahalvön, under sin historiska träff på turistön Sentosa i Singapore. Där lyckades de vända blad efter att ha kastat förolämpningar – och dödshot – mot varandra över Stilla havet.

– Jag var verkligen tuff, och det var han också. Vi gav igen mot varandra, sade Trump vid ett möte med anhängare i West Virginia.

Trump och Kim i Singapore

– Och sen blev vi kära i varandra, okej? Nej men seriöst, han skickade vackra brev, och det handlar verkligen om fantastiska brev, tillade den amerikanske presidenten, till skratt och applåder från åhörarna.

Siktar på nytt möte med Kim

Muttrande konstaterade han därefter att tyckarna nu kommer att stämpla honom som icke-statsmannamässig på grund av de varma kommentarerna om den tidigare dödsfienden.

Trumps regering siktar på att hålla ett nytt möte med Kim Jong-Un, men någon tid och plats har ännu inte offentliggjort.

Trots löftena bedöms Nordkorea inte ha tagit några konkreta steg mot att montera ned sina kärnvapen. Landet har inte heller uppfyllt USA:s krav om att ge en fullständig förteckning över sitt kärnvapenprogram. Amerikanska källor med insyn i förhandlingarna uppgav i veckan att Nordkorea inte ens gått med på att precisera vilken betydelse man lägger i ord som ”kärnvapennedrustning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet