USA:s president Donald Trump fick till ett möte i Singapore med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, nu hoppas Japans premiärminister Shinzo Abe på en liknande träff. Foto: TT

Efter mötet i Singapore – nu vill även Japans premiärminister träffa Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är tillbaka i Pyongyang igen efter veckans toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA. Nu hoppas även Japans premiärminister Shinzo Abe kunna få till ett möte med diktatorn, och första steget ska tas i Mongoliet, rapporterar japanska medier.

Det hade spekulerats i att Kim skulle stanna i Kina för ett möte med president Xi Jinping. Trump, även han tillbaka i hemlandet, har efter toppmötet sagt att Nordkorea inte längre utgör något kärnvapenhot.

Japan arbetar samtidigt med att få till stånd ett toppmöte mellan Kim och premiärminister Shinzo Abe, enligt tidningen Yomiuri.

Trump och Kim i Singapore

– Vi hoppas att ett Japan/Nordkorea-möte kan genomföras på ett sätt som leder till en lösning av bortföringsfrågan, sade Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga, vid en pressträff.

Infekterad fråga om bortförande

Bortföringsfrågan som Suga syftar på handlar om de många fall genom åren där japanska medborgare spårlöst försvunnit och det senare framkommit att de förts bort av Nordkorea. 2002 erkände Nordkoreas dåvarande diktator, Kim Jong-Il, att landet fört bort 13 japanska medborgare.

Nu hoppas regeringen Abe att de något mjukare relationerna mellan Nordkorea å ena sidan, och Sydkorea och USA å andra sidan, kan leda till en öppning. Enligt tidningen Yomiuri tog Donald Trump upp frågan om bortförandena vid det historiska mötet med Kim Jong-Un i tisdags.

Enligt flera källor har Nordkorea och Japan haft flera kontakter under de senaste månaderna för att förhandla fram ett möjligt möte. Ett alternativ som diskuteras är ett Abe-besök i Pyongyang runt augusti.

Skickar toppnamn till Ulaanbataar

Ett nytt närmande på toppnivå från Japans sida kan komma redan under torsdagen. Utrikesministeriet i landet har nämligen skickat en högt uppsatt representant till ett två dagars internationellt möte i Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

Här räknar man från japanska regeringens sida med att kunna etablera en viktig kontakt med den representant från Nordkorea som väntas delta på mötet, uppger Yomiuri.

– Det stämmer att det extremt allvarliga säkerhetsläget för Japan har lättats, sade Yoshihide Suga under onsdagens pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet