Trump och Kim huvudroller i bombastisk film

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un satte sig ner för att prata kärnvapennedrustning presenterades en storordig film med de båda ledarna i huvudrollen.

I den fyra minuter långa filmen, som producerats med Hollywood-bombastiska inslag av USA:s delegation, hördes en speakerröst ödesmättat berätta om ”en saga av möjligheter” och vilken skillnad som få utvalda kan göra för att skapa fred.

Ska ha tittat på surfplatta

Trump sade att han hade uppmanat Kim och den nordkoreanska delegationen att titta på filmen , och att nordkoreanerna hade samlats runt en surfplatta för att titta på den. Filmen, med titeln ”Två män, två ledare, ett öde”, visades också för reportrar som samlats inför Trumps presskonferens.

Till dramatisk musik frågade sig speakerrösten ”kommer han att acceptera ett handslag i fredens tecken?” eller om valet skulle bli ”mer isolering?”

”Tror att han älskade den”

Kim Jong-Un uppges älska basket och under några sekunder i filmen visades en dunkande basketspelare. Där fanns också klipp från när den nordkoreanske ledaren skakade hand med Sydkoreas president Moon Jae-in i maj, tåg som susade fram längs gröna landskap, skyskrapor, nyfödda bebisar, ett produktionsband av bilar, och självklart flera bilder på huvudrollsinnehavarna.

– Jag tror att han älskade den, sade Trump på presskonferensen.

Wallström: storhetsvansinne

Under tisdagen gästade utrikesminster Margot Wallström (S) Aktuellt där hon fick kommentera filmen.

Till en början hade Wallström svårt att hålla sig för skratt.

– Ja, vad ska man säga. Det är ju ovanliga och moderna metoder som vi inte är vana vid. Men det kanske avspeglar ett visst storhetsvansinne i själva upplägget, säger hon om filmen, och fortsätter:

– Just nu så känner vi att hotet från kärnvapenupprustningen som sker i världen  är så allvarligt så vi är beredda att acceptera en film av det här slaget.

Kan du se att det finns något som funkar i Trumps okonventionella metoder?

– Ja, och det kommer vi kunna avgöra om det visar sig lyckat, om det här verkligen flyttar fram positionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet