Donald Trumps kritiserade honnör med ministern No Kwang Chol försvarades av Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders Foto: TT / KRT (Nordkoreansk statstelevision) / AP

Vita huset: Trumps honnör till nordkoreanske generalen var ”allmän artighet”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump valde under mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att besvara en honnör från en trestjärnig nordkoreansk militär. Kritiska röster kallar det för ett misstag. Vita huset säger att den amerikanske presidentens agerande var ”allmän artighet”.

Två dagar efter Trumps historiska möte med Nordkoreas ledare fick Vita huset frågor om en viss hälsningsprocedur som den amerikanske presidenten genomförde i Singapore.

Bakgrunden är det som utspelade sig när Donald Trump, vid mötet med Kim Jong-Un, blev introducerad för No Kwang Chol – en trestjärnig nordkoreansk general och nyligen tillträdd försvarsminister i den stängda diktaturen.

Trump och Kim i Singapore

Visades i nordkoreansk tv

Händelsen fångades på film och har visats i nordkoreansk statstelevision. Sekvensen inleds att Trump sträcker fram handen för ett handslag, vilket besvaras av generalen som gör honnör riktad mot Trump. Den amerikanske presidenten svarar då med att också göra honnör, samtidigt som toppgeneralen sträcker fram sin hand för ett handslag. Trump sänker sedan sin hand, och de båda genomför ett handslag.

En kort och till synes mycket liten del av det historiska toppmötet, men än dock ett misstag från Trumps sida, menar kritiker som nyhetsbyrån AP refererar till.

– Jag har aldrig sett en amerikansk president göra honnör åt en officer från en annan militär, än mindre en militär som agerar brutal verkställare av mänskligt slaveri och fruktansvärda fångläger i sitt eget land, säger James Stavridis, tidigare amiral i USA:s flotta och under flera år Natos högste militäre tjänsteman (SACEUR), till AP.

Kritiserade Obamas bugning

Donald Trump riktade 2012 kritik mot dåvarande president Barack Obama efter att denne i ett publikt sammanhang bugat inför kungen av Saudiarabien. Att Trump svarade med honnör mot den nordkoreanske ministern är dock comme-il-faut, enligt Vita huset.

– Det är allmän artighet att när en militärtjänsteman från en annan regering hälsar, så besvarar du det, sade Vita husets presstalesperson, Sarah Huckabee Sanders, vid en pressträff, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet