Sydkoreas president Moon Jae-in och statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff på Grand hotel i Saltsjöbaden efter ett gemensamt möte den 15 juni 2016. Foto: Sören Andersson/TT

Nordkoreasamtal i Saltsjöbaden

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In är i Sverige. Under förmiddagen har han och statsminister Stefan Löfven (S) varit Saltsjöbaden för att samtala om bland annat Nordkorea för att få till ett tredje toppmöte mellan Nordkoreas diktator Kim och USA:s president Trump.

Nordkorea och relationen mellan de båda länderna på Koreahalvön var ett huvudfokus på mötet på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Sverige är berett att bidra till fred så mycket vi kan, sade statsminister Stefan Löfven på presskonferensen med Moon på lördagsförmiddagen.

Vi välkomnar Sverige som en partner för fred på Koreahalvön, sa president Moon Jae-In som använde sig av tolk.

Relation med Nordkorea

Sverige har förbindelser med Nordkorea och utsågs att övervaka gränsen mellan nord och syd efter Koreakrigets vapenstillestånd 1953.

Sverige är även skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna saknar officiella diplomatiska förbindelser. Det innebär att Sverige ska sköta USA:s konsulära ärenden i Nordkorea.

Det har skett flera samtal med Nordkorea i Sverige de senaste åren eftersom Sverige ses som en neutral plats att mötas på.

Haveri

På presskonferensen lyfte Sydkoreas president Moon det havererade toppmötet i Hanoi i februari i år mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Toppmötet avbröts i förtid eftersom förhandlingarna bröt samman.

Nu hoppas både Sydkorea och Sverige på ett tredje toppmöte mellan USA och Nordkorea, där Sverige kan spela en roll i förberedelserna inför ett eventuellt möte.

– Vi vill förhindra att det händer som i Hanoi, sa president Moon.

Start-up-center

Statsminister Stefan Löfven och president Moon Jae-In har även kommit överens om utvecklat samarbete inom näringsliv och forskning. Sydkorea ska öppna ett ”start-up-center” i Stockholm för nyföretagande.

Moon lyfte även fram vad han kallade den ”svenska modellen” med jämställdhet.  I samband med besöket ingår Näringsdepartementet två samförståndsavtal med sydkoreanska motparter, som signeras av näringsminister Ibrahim Baylan.

Presidenten är för närvarande på en kortare Norden-turné. De senaste dagarna har den sydkoreanska delegationen varit i Finland och efter besöket i Sverige besöker president Moon Jae-In Norge.

Besöket i Sverige görs eftersom det är 60 år sedan länderna inledde diplomatiska förbindelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.