I Seoul, Sydkorea väckte presentationen av 5G-nätet stor uppmärksamhet. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / TT

Sydkorea blir först i världen med 5G

Publicerad

Under onsdagen presenterade Sydkorea världens första fullt utvecklade 5G-nät, och amerikanska telekomföretaget Verizon Communications följde tätt efter. Länder som Sydkorea, USA, Kina och Japan har tävlat om att vara först med teknologin, rapporterar Reuters.

Sydkoreanska SK Telecom, och två mindre företag, planerar att lansera 5G på först på fredag, tillsammans med en Samsung-telefon som ska kunna använda sig av tekniken. Amerikanska Verizon planerar att göra det 11 april.

Flera länder har tävlat om att vara först med tekniken, som man hoppas ska kunna leda till genombrott för t.ex. smarta städer och självkörande bilar. Den typen av teknologi är beroende av att kunna skicka och ta emot data med närmast obefintlig fördröjning.

Med 5G kan man uppnå 20 gånger så höga hastigheter som med 4G, och det ger bättre stöd för artificiell intelligens och virtual reality, skriver Reuters. Enligt Korea Times kan det i praktiken innebära att man kan ladda ner en hel film på mindre än en sekund.

Prestigefyllt och riskfyllt

Sydkorea har länge haft ett rykte om att ligga i framkant teknologiskt, och i huvudstaden Seoul har man prioriterat lanserandet av 5G, i hopp om att det ska stimulera ekonomin.

Men en stor del av diskussionen kring EU har handlat om Kina, och den kinesiska teknikjätten Huawei. I handelskriget mellan USA och Kina har 5G spelat en betydande roll. I Australien stängde man ute både Huawei och statligt kinesiskt ägda ZTE från byggandet av landets 5G-nät, med förklaringen att tekniken är så komplicerad att man inte säkert kan säga att den kan användas för spionage eller sabotage.

Mer än tre miljoner sydkoreaner förväntas övergå till att använda 5G under 2019. Tjänsten lanseras i sin helhet under fredagen, men sydkoreanska företag har redan påbörjat utrullningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.