Syd- och Nordkoreas ledare under toppmötet 2018. Foto: TT

Kim Jong Un efterlyser fler samtal med Sydkorea 2019

Publicerad

Sydkorea uppger att Nordkoreas ledare Kim Jong Un har skickat ett brev till den sydkoreanska presidenten Moon Jae-in, som efterlyser fler samtal mellan ledarna under 2019, rapporterar AP.

I brevet ska Kim Jong Un även ha uttryckt ”stor ånger” över det faktum att han inte kunde besöka Seoul i slutet av året –som planerat. Sydkorea kommer inte att avslöja några detaljer i brevet, skriver AP.

Träffades första gången 2018

Under våren 2018 träffades ledarna för första gången någonsin. Mötet resulterade i att båda sidorna lovade att jobba för att skapa ”permanent” och ”solid” fred på Koreahalvön. Deklarationen innehöll löften om att fullfölja minskning av antalet militära vapen och att ”alla fientliga handlingar mot varandra upphör på land, i luften och till sjöss”.

Toppmöte med Trump

Det historiska mötet sågs dock som ett ”uppvärmningsmöte” inför det stora mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som hölls i juni. Utfallet av toppmötet var en överenskommelse mellan Nordkorea och USA om att arbeta för ”total kärnvapennedrustning” på Koreahalvön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer