Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president skakar hand utanför hotellet i Singapore innan de påbörjar sitt historiska möte. Foto: TT/Reuters

Nordkorea och USA överens: Kärnvapennedrustning på Koreahalvön

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har skrivit under ett gemensamt dokument. Nordkorea har gått med på total kärnvapennedrustning, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Nordkorea kommer förstöra en plats där man gör tester av motorer för robotar, säger Donald Trump under en presskonferens.

Utfallet av det historiska toppmötet är en överenskommelse mellan Nordkorea och USA om att arbeta för ”total kärnvapennedrustning” på Koreahalvön, det framgår av ett foto av det undertecknade dokumentet. I utbyte ska Nordkorea få säkerhetsgarantier från USA.

Kim ska även ha lovat att Nordkorea kommer förstöra en plats där man gör tester av motorer för robotar, utöver det som står i det gemensamma dokumentet, säger Donald Trump under en presskonferens som satte punkt för toppmötet.

Trump och Kim i Singapore

– Jag vet att så fort han kommer hem kommer han att påbörja en process som kommer att göra många människor lyckliga och säkra, säger Donald Trump på presskonferensen.

”Spektakulär show”

Mottagandet av det så kallade ”historiska dokumentet” har dock varit ljummen. Många frågor kvarstår över exakt hur överenskommelsens punkter ska införlivas och dokumentet har ännu inte officiellt publicerats i sin helhet.

– Det är en spektakulär show som Trump iscensätter här. Han äger scenen och hela världen tittar på honom och det är precis som han vill ha det, säger Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator.

Kim Jong-Un lämnade Singapore strax efter att ha signerat dokumentet tillsammans med Donald Trump.

– Världen kommer se stora förändringar, Nordkoreas diktator under signeringen.

USA:s sanktioner mot Nordkorea kommer att finnas kvar tillsvidare, säger Trump, men tillägger att han ser fram emot att kunna lyfta dem. Också USA:s militärövningar i regionen kan komma att stoppas.

”Stora framsteg”

Det var efter arbetslunchen ledarna emellan som Trump meddelade att något slags dokument ska skrivas under.

– Det har gått jättebra, stora framsteg. Vi ska nu gå iväg för ett undertecknande, sa Donald Trump.

Medan ledarna signerade försökte journalister på plats få sig ett hum om vad dokumentet innefattade. Frågor ställdes om kärnvapenavveckling samt om den tidigare fängslade, och numera avlidne, amerikanen Otto Warmbier.

– Ni kommer få se allt om ett litet tag, svarade den amerikanske presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet