På tisdag klockan 9 lokal tid ska Trump och Kim mötas på ett lyxhotell på ön Sentosa i Singapore för att diskutera Nordkoreas kärnvapenambitioner. Foto: Reuters/TT

Detta står på spel för Trump och Kim vid toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Vad ligger i potten för president Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när de möts i Singapore? Vilka är riskerna och vad har de att förlora?

För president Trump ligger det förstås mycket prestige i potten. De flesta av hans vallöften är visserligen inrikespolitiska men höjda tullar, fördelaktigare handelsavtal, en mur mot Mexiko och antydningar om fred i Mellanöstern hör också till hans löftesrepertoar.

För Donald Trump skulle ett lyckat möte, enligt presidentens ursprungskrav, vara en rejäl fjäder i hatten och bland annat innebära:

+ En erkänd utrikespolitisk framgång 

+ Ett steg mot en säkrare värld

+ Respekt även hos belackare

Nordkoreas kravlist

För Nordkorea och Kim Jong-Un skulle ett möte som uppfyller diktatorns kravlista betyda en ny verklighet för det slutna Nordkorea: 

+ Hävda sanktioner: Investeringar och ekonomisk utveckling

+ Säkerhet: Minskad amerikansk närvaro i regionen

+ Respekt: Erkännande som jämbördig partner på världsscenen 

Mycket står på spel

När det gäller vilka risker det finns med mötet, så skulle ett resultatlöst toppmöte för Trumps del möjligen framstå som ett fiasko. För Kim skulle det resultatlösa mötet spela mindre roll. Kim ställer inte upp i några val. 

Bägge ledarna löper dock risken att framstå som svag om avtal sluts som tycks mer fördelaktiga för motparten. 

Den största risken med toppmötet, för bägge två och hela världen, är om mötet slutar i motsättningar som i sin tur skulle kunna leda till konfrontationer. Då har plötsligt ett möte i fredens och nedrustningens tecken i stället ökat risken för krig – med kärnvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet