”Jag ska inte avbryta er sömn mer” sa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un till Sydkoreas president Moon Jae-In efter det historiska mötet. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nord- och Sydkorea överens om mål för nedrustning av kärnvapnen på koreanska halvön

Publicerad

Ledarna för Nord- och Sydkorea undertecknade en förklaring, under toppmötet på fredagen, om ett gemensamt mål som innebär ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön”. Det var första gången som Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades.

Vid sitt första toppmöte på mer än ett decennium har de båda sidorna bekräftat att de ska arbeta aktivt för att skapa ”permanent ”och ”solid” fred på koreanska halvön.

Deklarationen innehöll löften om att fullfölja minskning av antalet militära vapen och att ”alla fientliga handlingar mot varandra upphör på land, i luften och till sjöss”.

”Fredszon”

De talar om att skapa en ”fredszon” vid gränsen och att multilaterala samtal med andra länder som USA bör ske. CNN har publicerat avtalet.

Nord- och Sydkorea har också enats om att öppna en permanent ”kommunikationsbyrå” i den nordkoreanska staden Kaesong och återuppta tillfälliga återföreningar mellan släktingar åtskilda av Koreakriget 1950-53 efter ett toppmötet mellan deras ledare, uppger AP.

Demilitariserat område

Toppmötet skedde i den demilitariserade zonen strax söder om gränsen som separerat länderna i 65 år. Det är första gången Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In möts.

– Jag är glad att träffa er, sa den leende sydkoreanske presidenten Moon Jae-In när han hälsade på Kim Jong-Un före mötet.

Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när de planterar ett träd i Panmunjom. Foto: Reuters

”Startsignalen för en ny era”

Samtalen skedde vid ett bord som är 2 018 millimeter, för att symbolisera året för det historiska mötet.

– Det här är startsignalen för en ny era, sa Kim Jong-Un.

Enligt nyhetsbyrån AP gav Kim Jong Un också ett löfte, när han pratade om sina robottest:

– Jag ska inte avbryta er sömn mer.

Kim Jong-Un med sin nordkoreanska delegation i byn Panmunjom i den demilitariserad zonen. Foto: Reuters

Kan bli fler möten

Nyhetsbyrån AP skriver att Sydkorea har föreslagit att de båda ledarna ska träffas igen och att Kim Jong Un har erbjudit sig att besöka det sydkoreanska presidentpalatset.

Så var programmet för toppmötet

Visa

Klockan 9:30 (02:30 svensk tid)

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un tar ett symboliskt steg över den så kallade stilleståndslinjen som delar Koreahalvön. I den sydkoreanska delen av den demilitariserade zon som skiljer länderna åt väntar president Moon Jae-In för att personligen ta emot sin gäst.

Sydkoreanska hedersvakter eskorterar de båda ledarna till en välkomstceremoni på ett torg i Panmunjom, gränssamhället där det första mötet mellan ländernas ledare på över tio år hålls.

Klockan 10:30 (03:30 svensk tid)

De officiella samtalen mellan Kim och Moon inleds i fredshuset i Panmunjom. Men först signerar de en gästbok och poserar för bilder. Mötet fokuserar på ”denuklearisering och säkrandet av permanent fred” enligt den sydkoreanske presidentens stabschef Im Jong-Seok som har briefat medier om hållpunkterna.

Samtalen kommer att hållas vid ett ovalt bord som är 2 018 millimeter brett – för att symbolisera det år som det viktiga mötet hålls. ”Det ovala bordet återspeglar önskan om att Nord och Syd ska sitta ner tillsammans och tala öppet utan att känna någon distans trots 65 år av splittring” enligt det sydkoreanska presidentkontoret.

Kim har sällskap av nio medarbetare, däribland sin syster Kim Yo-Jong, som ledde den nordkoreanska delegationen under vinter-OS i Sydkorea i februari, och den ceremonielle statschefen Kim Yong-Nam, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Sydkoreas delegation utgörs av sju medarbetare, däribland utrikes- och försvarsministern.

Lunchpaus

Den första rundan samtal är avklarade och Kim och Moon äter lunch separat. Den nordkoreanska delegationen återvänder till sin sida av gränsen under matpausen.

Eftermiddag

Efter att ha samlat kraft under lunchen kavlar Kim och Moon upp ärmarna för en trädplanteringsceremoni. Ett barrträd längs stilleståndslinjen är tänkt att fungera som en symbol för ”fred och välstånd”, enligt Im Jong-Seok.

Trädet planteras i jord från det nordkoreanska berget Paektu och det sydkoreanska berget Halla. Ledarna vattnar med vatten från floderna Taedong och Han som rinner genom respektive land. Trädet som planteras såddes 1953 – samma år som länderna, i just Panmunjom, skrev under ett stilleståndsavtal, rapporterar The Independent.

Efter planteringen tar Kim och Moon en promenad innan det är dags för en ny runda samtal. I slutet är det tänkt att de ska skriva under en pakt och göra ett gemensamt uttalande.

Kväll

Den separata lunchen ligger bakom dem och nu är det dags för Moon och Kim att äta middag tillsammans. Den kommer att avnjutas på den sydkoreanska sidan och den noggrant planerade menyn har redan offentliggjorts.

Potatisrätten rösti är en hyllning till den nordkoreanske diktatorns skoltid i Schweiz och en bakad sanktpersfisk är en blinkning till Moons ungdomsdagar i hamnstaden Busan. Därtill tillagas Nordkoreas signaturnudelrätt naengmyeon av en kock från Pyongyang – men på sydkoreansk mark, skriver BBC. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet