USA och Sydkorea har beslutat att upphöra med storskaliga samordnade militärövningar för att lätta på spänningarna med Nordkorea. Arkivbild på sydkoreanska marinsoldater vid militärövningen Foal Eagle från 2015. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

USA och Sydkorea slutar med stora militärövningar

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea och USA kommer på obestämd tid upphöra med sina stora årliga militärövningar Foal Eagle och Key Resolve. Beskedet ses som ett försök från Trumpadministrationen att knyta starkare band med Nordkorea.

Överenskommelsen ska ha skett under ett telefonsamtal mellan ländernas försvarministrar på lördagen.

Beslutet är en formell bekräftelse av president Donald Trumps uttalanden efter det avbrutna mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi tidigare i veckan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trump beskrev övningarna som dyra, men Nordkorea har länge sett dem som en förberedelse för invasion.

Men Trump har hittills avfärdat tanken att kalla hem någon av de totalt 28 500 amerikanska soldater som är stationerade på Koreahalvön i syfte att försvara Sydkorea. USA har haft permanenta trupper längs den syd- och nordkoreanska gränsen sedan Koreakriget övergick till eldupphör 1953.

Trump klagar på militärens kostnader

Ett försök från Trump att minska USA:s militära närvaro i område riskerar att dels möta på starkt motstånd på hemmaplan och dels från sin allierade Japan, vars konservativa regering noga följer utvecklingen i Nordkorea.

Men Trump har upprepade gånger klagat över att hur mycket det kostar att ha militär verksamhet på Koreahalvön 

Den största övningen, Foal Eagle, har som mest involverat 200 000 sydkoreanska soldater och 30 000 från USA.

Simulera övningarna

Enligt ett uttalande från Sydkoreas försvarsminister på söndagen är planen att de två allierade ska fortsätta verka för att bibehålla sin militära samarbetsförmåga.

Men i stället för stora gemensamma övningar med tusentals soldater ska framtida övningar ske på befälsnivå och utföras i virtuella simuleringsprogram.

Beslutet att upphöra med storskaliga militärövningarna görs för att lätta på de politiska spänningarna med Nordkorea och förmå landet att fortsätta med sin kärnvapennedrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer