Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström i Stockholm under torsdagen.

Nordkoreas utrikesminister ska möta Wallström och diskutera möte med Trump

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kommer till Sverige i dag för ett samtal med utrikesminister Margot Wallström (S).
– Han kommer hit för att diskutera läget på Koreahalvön, säger hennes pressekreterare Pezhman Fivrin till SVT Nyheter.

Ri Yong-Ho kommer att landa under dagen, men exakt när vill UD inte bekräfta – inte heller när mötet kommer att hållas mellan honom och utrikesminister Margot Wallström. Besöket kommer att ske under torsdagen och fredagen.

– Han kommer hit för att diskutera läget på Koreahalvön och för att försöka hitta en diplomatisk lösning på konflikten, säger Pezhman Fivrin, Margot Wallströms pressekreterare till SVT Nyheter.

Mötet kommer också att beröra Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien. Det innebär att Sverige ska tillvarata ländernas intressen i Nordkorea.

Kärnvapenstopp

Nordkorea sade för drygt en vecka sedan att landet är berett att införa ett tillfälligt stopp i sitt kärnvapenprogram om Nordkorea får ett möte med USA om nedrustning av kärnvapen.

Några dagar senare kom de första obekräftade uppgifterna om att Nordkoreas utrikesminister var på väg till Sverige för att träffa utrikesminister Margot Wallström för att diskutera ett eventuellt toppmöte i Sverige mellan USA och Nordkorea.

FN fördömer

FN:s säkerhetsråd har enhälligt fördömt Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram och krävt att det avskaffas.

Säkerhetsrådet har också understrukit behovet av intensifierade diplomatiska ansträngningar för att finna en fredlig lösning på konflikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet