Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakar hand med Chung Eui-Yong, den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins rådgivare i säkerhetsfrågor, under mötet i Pyongyang i måndags. Foto: TT

Sydkorea om Nord: För tidigt för optimism

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In tonar ner förväntningarna på en verklig avspänning på Koreahalvön. Det är för tidigt att vara optimistisk om Nordkoreas erbjudande att diskutera en nedrustning av landets kärnvapenprogram, säger han i ett uttalande.

– Vi befinner oss ännu på startlinjen, sade Sydkoreas president Moon Jae-In.

Moon Jae-In avfärdar också att Sydkorea skulle vara på väg att lätta på sanktionerna mot Nordkorea. Det är för tidigt att vara positiv, menar han.

– Eftersom detta bara är början, tror jag att vi är inte i en situation där vi kan vara optimistiska, sade Sydkoreas president Moon Jae-In, enligt nyhetsbyrån Reuter.

Trump försiktigt positiv

USA:s president Donald Trump sade på tisdagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven att Nordkorea verkar ”uppriktigt” i sin vilja att tillfälligt stoppa kärnvapentesterna, om Nordkorea får ett möte med USA.

– Vi förblir fast beslutna att få till stånd en nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. Det har kommit mycket uppgifter om det i dag. Förhoppningsvis är det positivt. Förhoppningsvis leder det till ett positivt resultat, sade Donald Trump på presskonferensen.

Tillfälligt stopp

Det var under det historiska mötet mellan Nord- och Sydkorea i Pyongyang nyligen som de nordkoreanska företrädarna, enligt den sydkoreanska delegationen, sade att Nordkorea är berett att införa moratorium i sitt kärnvapenprogram om landet kan ha samtal med USA.

Ett moratorium innebär ett tillfälligt stopp eller fördröjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet