Kanske blir det ett möte mellan USA och Nordkorea. Foto: TT

Trump: Positiv utveckling med Nordkorea

Publicerad

Donald Trump var försiktigt hoppfull inför Nordkoreas löfte att stoppa kärnvapentesterna om man får till ett möte med USA. – Vi får se vad som händer, sa den amerikanske presidenten när han mötte pressen.

Nordkoreas agerande ”verkar positivt”, sa president Donald Trump under en inofficiell presskonferens i samband med att han tog emot Sveriges statsminister Stefan Löfven i Vita huset.

– Vi är i nära kontakt och vi har kommit långt, åtminstone retoriskt, sa Trump medan kamerorna smattrade.

”En fantastisk sak för världen”

Sydkorea meddelade i dag att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har gått med på att hålla ett toppmöte med Sydkoreas president nästa månad och införa ett tillfälligt stopp för kärn- och missilprover om USA gick med på att delta i ett samtal.

– Det skulle vara en fantastisk sak för världen, sa Donald Trump.

Under mötet med pressen fick han också en fråga om USA kommer att be Sverige att hjälpa till i medlingen med Nordkorea.

– Sverige kommer alltid att vara hjälpsamt. Sverige har varit hjälpsamt tidigare, sa Trump.

”Alla alternativ är på bordet”

Tidigare twittrade presidenten att det hela ”kanske är ett falskt hopp”, och han var fortfarande försiktig när han talade i Vita huset. Försiktigheten delar han med bland annat chefen för nationella underrättelsetjänsten, Dan Coats.

– Det här kanske är ett genombrott, men jag tvivlar, sa Coats.

Även chefen för försvarets militära underrättelsetjänst Robert Ashley och vicepresidenten Mike Pence har uttryckt sig varsamt kring de senaste vändningarna.

– Oavsett vilken linje Nordkorea väljer, kommer vi vara fast beslutna. Alla alternativ är på bordet och vår hållning mot regimen kommer inte att förändras förrän vi ser trovärdiga och konkreta steg mot en kärnvapenavveckling, sa Mike Pence.

Inget klart svar

Nordkorea och USA har varit i ett bittert ordkrig under Donald Trumps tid som president. Om Trump går med på Nordkoreas önskemål att länderna ska mötas är fortfarande oklart, på tisdagen ville presidenten inte ge ett rakt svar.

– Vi får se vad som händer, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet