Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho. Foto: TT

Källa: Nordkoreas utrikesminister till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister planerar att besöka Sverige och utrikesminister Margot Wallström. Det bekräftar en källa för SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Enligt källan, som har god insyn, planeras ett möte mellan utrikesminister Ri Yong-Ho och Margot Wallström (S) att äga rum ”inom kort”.

”Ingen information”

Uppgifterna är dock inte officiellt bekräftade av utrikesdepartementet:

Nordkorea-krisen

– Jag har ingen information om det i nuläget, säger Fredrik Nordin på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

När – eller om – besöket blir av, innebär det ytterligare ett steg i Sveriges allt mer intensiva kontakter med den slutna diktaturen Nordkorea.

Ambassaden redo

Sverige är ett av få västländer med ambassad i landet och har sagt sig stå redo att bistå i de diplomatiska ansträngningarna för avspänning i den djupa och långvariga konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

Tidigare i år besökte Nordkoreas vice utrikesminister i tysthet Sverige. Bland annat för att diskutera Sveriges roll som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som alla saknar diplomatiska förbindelser med landet.

Då träffade viceministern bland annat statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

Möte med Young-UN och Trump

Informationen om utrikesministerns stundande Stockholmsbesök kommer nära inpå Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns inbjudan till USA:s president Donald Trump till ett möte i Pyongyang. En invit som Trump har accepterat.

Det mötet är planerat till i slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet