Centralstationen i Seoul Sydkorea den 29 april – En man tittar på nyhetssändning om Nordkoreas missiltest. Foto: Lee Jin-man/TT

Nordkorea avfyrade kortdistansrobotar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har skjutit upp flera oidentifierade kortdistansprojektiler mot Japanska havet, meddelar Sydkoreas försvarsdepartement. Uppskjutningen kommer i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning i Sydkorea.

Projektilerna ska ha avfyrats i nordöstlig riktning, från Kangwon-provinsen i östra Nordkorea, och färdats som längst omkring 250 kilometer.

Enligt amerikansk militär handlar det om tre kortdistansrobotar. Projektilerna utgjorde inget hot mot vare sig Guam eller Nordamerika, enligt den amerikanska militären.

Datorsimuleringar

Uppskjutningen kommer i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning i Sydkorea.

Nordkorea har även tidigare gjort testuppskjutningar med ballistiska robotar eller andra projektiler i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övningar.

Tiotusentals soldater deltar i den gemensamma övningen som ska fortsätta augusti ut. Sådana övningar uppfattas av Nordkorea som föreberedelser för en invasion. Övningen bygger delvis på datorsimuleringar av ett krigsläge på Koreahalvön.

Övning i Nord

Statliga nordkoreanska medier rapporterar samtidigt att landets diktator Kim Jong-Un övervakat en militärövning där en attack mot Sydkoreanska öar simuleras, och där bland annat flyg och missiluppskjutningsramper används.

Artillerigranaten träffade öar som simulerar två öar i Sydkorea, och specialstyrkor kom dit med gummibåtar eller med fallskärmar och ”utplånade den desperata fienden med olika kampmetoder” rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är första gången Nordkorea genomför en uppskjutning sedan den 28 juli i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer