Trump talar, och nämner ännu en gång Sverige. Foto: TT

Trump på konservativt möte: ”Svenskarna förstår vad jag pratade om”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump talade under fredagen på det konservativa årliga mötet, Conservative Political Action Conference, CPAC.

– Jag fick mycket kritik för vad jag sa om Sverige. Men svenskarna förstår vad jag pratade om, sa Trump under talet.

Sverige har sedan Trumps utspel om flyktingsituationen här i landet varit ett hett ämne i USA och har toppat flera stora utländska tidningar. Donald Trumps tal under fredagen blev inget undantag, utan även då tog han upp Sverige.

– Jag fick mycket kritik om Sverige, men sen visade det sig att ingen rapporterat om vad som händer där. Jag älskar Sverige. Fantastiskt land, fantastiskt folk. Men de förstår vad jag pratar om, svenskarna förstår, sa han under talet på det konservativa årliga mötet.

Trumps utspel mot Sverige

Trumps utspel förra veckan refererade till ett nyhetsinslag i Fox News, som blivit kritiserat för att innehålla flera faktafel och överdrifter. Två av de poliser som intervjuades har också sagt att filmaren Ami Horowitz klippte inslaget på ett oetiskt sätt.

LÄS MER: SVT granskar påståendena som Trump pratar om

”Oroa er inte”

Förutom att prata om Sverige nämnde presidenten även att amerikanarna inte ska tro att han glömt bort den omtalade muren mellan USA och Mexiko.

– Vi är en nation som värnar om vårt eget folk först. Och angående muren, vi kommer att bygga den, oroa er inte, och den kommer vara klar långt innan tidsplanen, väldigt snart. Eran av tomt prat är över, nu är det dags att agera, sa Trump.

– Det är dags för det amerikanska folket att sluta ta bidrag och börja jobba, och ni kommer att älska det, sa Trump.

”Jag är inte emot media”

Trump återupprepade sin kritik mot pressen och ”falska nyheter” – något han menar är ”folkets fiende”.

– Jag är inte emot media eller pressen, men jag är emot falska nyheter. De borde inte få använda sig av källor, såvida de inte går ut med namn på vem som säger vad. Låt dem säga det till mitt ansikte. Vi slåss mot falska nyheter, de är folkets fiende, sa Trump under sitt tal.

TV: Se hela Trumps tal om Sverige från 19 februari

”Ingen kommer bråka med oss”

Trump talade även hur han tänker bygga upp den amerikanska militären:

– Ingen kommer att bråka med oss, vi tror på fred genom styrka, och det är vad vi kommer att ha. Det kommer att bli den största militära upprustningen, sa Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet