Jared Kushner och hans fru Ivanka Trump. Foto: TT

Trumps svärson får ny framträdande roll

Uppdaterad
Publicerad

Jared Kushner, svärson till president Donald Trump, har utsetts till chef för en grupp inom Vita huset som ska hjälpa presidenten med att genomföra vallöften, exempelvis löften till amerikanska krigsveteraner. Personer med kontakter inom företagsvärlden kommer ha en viktig roll i gruppen, berättar Kushner.

– Medborgarna är våra kunder, säger han.

Kushner som är gift med Donald Trumps dotter Ivanka Trump, får allt större inflytande i Vita huset sedan Trumpadministrationen tog över. Jared Kushner har tidigare fått rollen som Trumps ledande rådgivare i USA:s diplomatiska relationer med Kina, Mexiko, Kanada och länder i Mellanöstern – och nu får han ännu ett uppdrag, skriver Washington Post.

”Insatsstyrka av konsulter”

President Trumps svärson blir chef för den nya gruppen ”The White House Office of American Innovation” som nu startas i Vita huset. Washington Post rapporterar att gruppen internt inom administrationen ses som en ”insatsstyrka av strategiska konsulter”. Washington Posts källor uppger att gruppen med Kushner i spetsen ska försöka snabba på papperskvarnarna och byråkratin i Washington. Med nytänkande och idéer från företagsvärlden ska de genomföra många av de vallöften som Trump utlovat – exempelvis bredband till alla amerikaner och en reformering av vården för krigsveteraner. De utesluter heller inte att olika saker som nu utförs av regeringen kan komma att privatiseras.

”Jag lovade det amerikanska folket att jag skulle prestera och att min regering skulle präglas av min mentalitet: att göra saker före utsatt tid och i enlighet med budgeten” säger Donald Trump i ett uttalande till Washington Post.

”Regeringen bör styras som ett företag”

Gruppen kommer att i huvudsak bestå av personer från företagsvärlden och rapporterar direkt till president Trump. Kushner berättar för tidningen att The White House Office of American Innovation kommer att bli ett ”offensivt lag”.

– Inom regeringen bör man ha spetskompetens. Regeringen borde styras som ett stort amerikanskt företag. Vår förhoppning är att vi kan uppnå framgångar och effektivitet för medborgarna, som är våra kunder, säger han.

Även Ivanka Trump, som nyligen fått ett kontor i Vita Huset, är inblandad i den nya styrgruppen. Hon kommer att arbeta med dem i bland annat sysselsättningsfrågor, enligt Washington Post, men källor säger till tidningen att Ivanka Trump inte får en officiell roll.

IT-höjdare deltar i möten

Kushners nya grupp fokuserar mycket på it och annan teknologi, och jobbar bland annat med Microsoftgrundaren Bill Gates, Applechefen Tim Cook och Teslas grundare Elon Musk. Även företagsledare som kritiserat Trump och stöttat Hillary Clinton deltar i olika möten med gruppen.

Washington Post skriver att den nya ”insatsstyrkan” kan stöta på problem hos de många federala myndigheterna i USA. Men Vita huset vidhåller att det inte är någon grupp som ska gå in och peka med hela handen utan mer ses som en ”serviceorganisation” som kommer med förslag på nya lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.