Storbritanniens premiärminister David Cameron tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Foto: TT

Tusk om EU-mötet: Bära eller brista

Uppdaterad
Publicerad

Nya höga brittiska invandringssiffror blir bränsle i debatten när avgörandets stund är inne för Storbritanniens framtid i EU.

Efter år av diskussioner väntas en uppgörelse vid EU-toppmötet i Bryssel.

De 28 stats- och regeringscheferna samlas i dag för att försöka nå en överenskommelse om de förändringskrav som Storbritannien ställt. Stalltipset är att de enas om en lösning till i morgon bitti, men osvuret är bäst.

Ingenting är ännu klart, betonar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i ett kort anförande till journalistkåren i Bryssel inför toppmötet.

Brittisk EU-omröstning

– Som ni vet är vi mitt inne i väldigt svåra och känsliga förhandlingar om Storbritannien. En sak står klar för mig: det här är ett bära eller brista-toppmöte. Det råder ingen tvekan om det, säger Tusk.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i sin tur att han är ”ganska säker” på att nå en överenskommelse:

– Vi måste reda ut ett antal frågor//. . .//Och jag är säker på att Storbritannien kommer att vara en konstruktiv och aktiv medlem i Europeiska unionen, sade Juncker efter att ha träffat EU-parlamentets talman Martin Schulz under förmiddagen.

Folkomröstning

EU-ledarnas tänkta uppgörelse ska ligga till grund för den folkomröstning om fortsatt medlemskap i unionen som britterna ställs inför kanske redan vid midsommar.

I dag illustrerar nya invandringssiffror från Storbritannien vad allt handlar om. Antalet EU-medborgare som arbetar i landet uppgår nu till över 2 miljoner, varav 215 000 kom bara i fjol.

De britter som upplever att EU-medborgare ”stjäl våra jobb” eller snyltar på välfärdssystemet får därmed vatten på sin kvarn. Det ökar i sin tur pressen på såväl premiärminister David Cameron som de andra EU-ländernas ledare att komma fram till en aptitlig lösning för de brittiska väljarna.

Även om oenighet ännu råder kring detaljerna tycks alla vara överens om vikten av att hålla kvar Storbritannien som EU-medlem.

OK till kompromiss

– Vi måste göra alla tänkbara ansträngningar//. . . //Jag hoppas vi kan nå en god kompromiss, sade Italiens premiärminister Matteo Renzi i det italienska parlamentet i går, enligt Reuters.

– Vi vill gärna göra allt för att Storbritannien ska stanna kvar, även om det i slutändan naturligtvis är upp till medborgarna i Storbritannien att avgöra, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg in till mötet.

Polens premiärminister Beata Szydlo håller sig något mer avvaktande.

– Vi vill ha en uppgörelse, men inte till vilket pris som helst, säger Szydlo.

Löfven hoppas på lösning

Sveriges statsminister Stefan Löven (S) är tydligt inriktad på en lösning. På väg in till toppmötet sade han att det är viktigt för både EU och Sverige att Storbritannien är kvar i EU. Löfven trycker bland annat på det osäkra geopolitiska läget med flyktingkrisen och ”ett allt mer aggressivt Ryssland”.

– Vad vi inte behöver nu är ett försvagat EU, säger Löfven.

Statsministern är optimistisk till att en lösning kan nås.

– Jag upplever att det finns ambition från alla, säger han.

Brittisk nödbroms

Svårast för den svenska regeringen har varit att Storbritannien ska kunna få dra i en ”social nödbroms”. Den brittiska regeringen vill kunna stoppa eller dra ned på olika förmåner och bidrag som andra EU-medborgare får när de arbetar i Storbritannien.

Man hävdar att många kommer till landet för att utnyttja de sociala trygghetssystemen.

EU-kommissionen, som har unionens verkställande makt, ger redan på förhand Storbritannien – ”Förenade kungariket” i formella sammanhang – rätt att snabbt utnyttja ”nödbromsen” om EU:s ledare enas om att införa den.

Kommissionen skriver i ett utkast att ”den typ av exceptionella situation som den föreslagna skyddsmekanismen är tänkt att avse föreligger i Förenade kungariket i dag”.

Det liggande förslaget innebär att om ett land kan visa att det har ett stort inflöde av arbetskraft från andra EU-länder och att det sätter trygghetssystemen under stark press, då ska ett land kunna ansöka om att de utländska EU-medborgarnas förmåner och rättigheter kunna begränsas under ett visst antal år.

Det är ett avsteg från EU:s princip om likabehandling, anser Stefan Löfven som ändå inte är orolig för en dominoeffekt med social nedrustning i Europa.

– Eftersom man ska ansöka sker inte detta med automatik, sade han i samband med EU-nämndens sammanträde.

Engelsk frukost

Själva toppmötet inleds klockan 17 i kväll. Samtliga stats- och regeringschefer väntas först säga sitt om de brittiska förhandlingarna. Därefter pratas flyktingkris under middagen, medan tjänstemän och jurister funderar vidare på uppgörelsen om Storbritannien.

Förhoppningen är sedan att nå en brittisk överenskommelse när ledarna återsamlas i morgon bitti, inledningsvis på ett mer informellt sätt.

– Vi börjar med en engelsk frukost – som kan komma att övergå till en brunch, konstaterade en högt uppsatt toppmöteskälla på en bakgrundsgenomgång inför mötet i går.

Avslutningsvis kommer EU-ledarna även att diskutera situationen i Syrien och Libyen.

Storbritanniens krav

Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU:

* Starkare ställning i EU för de nationella parlamenten.

* Garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen.

* Löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en ”allt fastare sammanslutning”.

* Ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU. Om en uppgörelse nås under veckans EU-toppmöte antas premiärminister David Cameron inom kort utlysa folkomröstningen till sannolikt den 23 juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet