Foto: TT

Flera nya explosioner i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Thailand har skakats av en rad explosioner det senaste dygnet. Minst fyra personer har dött och 35 skadats. Myndigheterna ska ha känt till planer på förestående attacker – men visste inte när de skulle äga rum. Två män har gripits, misstänkta för inblandning i dåden.

Attentaten ägde rum på flera platser runt om i landet under torsdagen och fredagen. Gärningsmännen verkar ha riktat in sig på populära turistorter.

En talesperson för den thailändska polisen uppger att flera personer har tagits in för förhör, men vill inte säga hur många. Tv-kanaler rapporterar att två män har gripits, misstänkta för inblandning i dåden, skriver Bangkok Post.

Bombdåd i Thailand

Låg i blomkrukor

Det ska röra sig om totalt elva explosioner, enligt Bangkok Post. Gärningsmännen använde sig av brandbomber och egentillverkade sprängladdningar, skriver AP.

De allvarligaste explosionerna inträffade i Hua Hin, på en gata med restauranger och barer. Sprängladdningarna var gömda i blomkrukor och utlöstes med hjälp av mobiltelefoner, med en halvtimmes mellanrum.

– Bomberna var placerade på gatan där de flesta kunderna är från utlandet. Och de exploderade i samband med att utlänningarna började lämna barerna för att gå tillbaka till sina hotell, säger Samoer Yoosumran vid polisen till CNN.

Totalt inträffade fyra explosioner på orten. Två personer dog och över 20 personer, varav flera utländska turister, enligt uppgifter från BBC och AP.

Fyra döda

Det inträffade även två explosioner i Surat Thani. Bomberna ska ha exploderat utanför sjöpolisens kontor och vid den vanliga polisens lokaler. En person dödades, uppger TT.

Två mindre explosioner inträffade också i Patong på ön Phuket. Enligt en polis ska den första bomben på Phuket ha exploderat vid en telefonkiosk, vilket resulterade i att en man skadades. Den andra exploderade omkring 300 meter bort, men ingen skadades, uppger Reuters.

Två explosioner ägde även rum i Phang Nga, norr om Phuket, men bara två fordon skadades, uppger AP. Dessutom utlöstes en sprängladdning i Trang, där en person dog, skriver BBC.

Samtidigt ska en sprängladdning ha desarmerats, uppger BBC.

Det totala dödsantalet ska nu vara uppe i fyra personer, och 35 är skadade, enligt Bangkok Post. Elva av de skadade uppges vara utlänningar – från Tyskland, Nederländerna, Italien och Österrike, skriver AP.

”Inte en terrorattack”

Bomberna exploderade mitt under en långhelg då firandet av Thailands drottning Sirikits födelsedag äger rum. Än så länge har ingen tagit på sig dåden.

Myndigheterna ska ha haft uppgifter om förestående attacker, men visste inte när de skulle äga rum, säger landets polischef.

Enligt polisen är attentaten inte kopplade till internationell terrorism eller upproret i den södra delen av landet, skriver AP.

– Det här är inte en terroristattack. Det är bara lokalt sabotage som är begränsat till vissa områden och provinser, säger Piyapan Pingmuang, talesperson för thailändska polisen, enligt AFP.

Säkerheten har skärpts i närheten av kungliga palatset och i Hua Hin, uppger nyhetsbyrån TT.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger premiärminister Prayut Chan-O-Cha till journalister i Bangkok, enligt AFP.

Skadar ekonomin

Det finns en rädsla för att bombdåden ska skada den thailändska ekonomin, som har sviktat sedan militären grep makten vid en kupp 2014. Turismen har varit en av få ljuspunkter.

– Det här skadar affärsverksamheter. Hotell, restauranger, rundresor, vi led redan, men det här kommer att förstöra våra liv, säger Natsupa Dechapanya som arbetar som äventyrsguide i Hua Hin till AP.

Samtidigt är hon rädd för sin egen säkerhet.

– Det är illa. Det är första gången som det här har hänt i Hua Hin. Vi tänker på det som en säker stad, men nu är alla rädda. Vi känner att vi inte är säkra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet