Platser i galgen reserverades dels för Angela Merkel. dels för hennes ställföreträdare Sigmar Gabriel Foto: TT

Tyska asylmotståndare reste galgar

Uppdaterad
Publicerad

Galgar för ledande politiker restes på måndagskvällen i tyska Dresden när en invandrarfientlig grupp höll en jättedemonstration mot Angela Merkels flyktingpolitik.

Galgarna var ”reserverade” för förbundskansler Angela Merkel (kristdemokrat) och hennes ställföreträdare Sigmar Gabriel (socialdemokrat). Polisen undersöker nu om galgarna kan anses vara ett brott.

Protesterna och kritiken mot förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik bara fortsätter. Hennes popularitetssiffror har minskat, medan ett asylfientligt parti har ökat.

Flyktingkrisen i Europa

Oerhört frän kritik

Ett centrum för dessa protester är Dresden, huvudstad i den östtyska delstaten Sachsen. Upp till 9.000 deltog i gårdagens protest.

Där har den löst sammanfogade organisationen Pegida – Patriotiska européer mot västerlandets islamisering – sedan i fjol genomfört demonstrationer mot invandrar- och flyktingpolitik.

Pegida har även demonstrerat i andra städer men Dresden är dess centrum.

Demonstrationerna har samlat tusentals människor och kritiken mot Merkel har varit oerhört frän.

Moder Terroresia

Enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel skanderades vid den senaste demonstrationen igår ”Merkel måste bort”, ”Utvisa, utvisa” och den gamla parollen från den gamla demokratiska östtyska oppositionen i DDR, Östtyskland, ”Vi är folket” (Wir sind das folk).

Plakat vände sig mot ”Tysklandshatare”, ”Asylmaffia” och ”Politikerpack”.

Angela Merkel har tidigare kallats ”Moder Teresa” men på en skylt på måndagen stod det ”Moder Terroresia”, enligt tidningen.

Högerextremister tolereras

På onsdagar träffas demonstranter också i Sachsens grannstat Thüringen i östra Tyskland och demonstrerar i huvudstaden Erfurt mot asylpolitiken. Det är det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD (Alternativ för Tyskland) som samlar allt större skaror.

Förra onsdagen var det 8.000 som demonstrerade, veckan dessförinnan var det 5.000.

Vid AfD:s demonstrationer i Erfurt förekommer också rena högerextremister som deltagare. Deras banderoller och plakat tolereras av AfD:s lokale ledare.

Samtidigt växer AfD i väljarkåren. En av de senaste tyngsta opinionsmätningarna gav AfD sju procent om det varit parlamentsval idag.

Partiet har under sommaren skakats av inre stridigheter, som lett till att en invandringskritisk falang tagit över. Tidigare var partiet ett EU och eurofientligt parti, men partiets grundare hoppade av på grund av förändringen av den politiska linjen.

Varnar för högerterror

Tyskland har en femprocentsspärr vid val till parlamentet. Det har tidigare under fler decennier inte funnits något invandringsfientligt parti i förbundsdagen (parlamentet). Nu finns alltså ett parti som skulle komma in om det vore val idag.

Den tyska säkerhetspolisen (Verfassungsschutz, författningsskyddet) har vid flera tillfällen på sistone varnat för terror som höger på grund av radikaliseringen av motståndet mot flyktingpolitiken.

Författningsskyddets chef Georg Maassen säger till Berlintidningen Der Tagesspiegel att man ser hur hetsen mot flyktingar medförde en ytterligare radikalisering av Tysklands högerextremister.

Våldextremister ökar

De högerextremistiska grupperna krymper visserligen totalt, säger Maassen.

– Men andelen våldsorienterade högextremister ökar, den senaste tiden med femtio procent, säger han.

Han menat att man inte kan utesluta – med tanke på den upphetsade stämningen – att det bildas grupper som är beredda att föröva högerterroristiska attacker.

Redan nu visar statistiken att 500 invandrarförläggningar på något sätt attackerats fram till början av oktober 2015, enligt den tyska rikskriminalen. I fjol var, enligt säkerhetspolisen, antalet attacker för hela året cirka 150 attacker.

TTIP-möte med giljotin

I lördags vid en demonstration mot frihandelsavtalet USA-EU (TTIP) i Berlin visades en giljotin i samband med vicekansler Sigmar Gabriel med skylten ”Se bara upp Sigmar”. Gabriel är även ekonomiminister.

Presstalesmannen för TTIP-motståndarna kallar det inträffade för ”omöjligt”, men inskränker det hela genom att säga att den bara var ”en symbol av hundratal”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet