Foto: TT

Misstänkte Berlinterroristen skjuten i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte Berlinterroristen Anis Amri sköts ihjäl i Milano i natt. Han stoppades av polisen för en rutinkontroll och ombads visa sina id-handlingar – vilket utmynnade i skottväxling. 24-åringens fingeravtryck matchar gärningsmannen bakom lastbilsattacken.

Tunisiern Anis Amri har jagats i hela Europa efter lastbilsattacken på en julmarknad i Berlin, då minst tolv personer dog.

Nu uppger Italiens inrikesminister Marco Minniti att han skjutits till döds i Milano. Myndigheterna säger sig vara säkra på att det verkligen är 24-åringen. Hans fingeravtryck matchar gärningsmannens, skriver Frankfurter Allgemeine.

Attentat i Berlin 2016

Tyska myndigheter bekräftar att det är Anis Amri som skjutits ihjäl i Milano.

Terrorgruppen IS propagandakanal Amaq uppger att mannen som skjutits ihjäl är densamma som låg bakom attacken i Berlin, skriver AFP.

Inträffade utanför tågstationen

Skjutningen inträffade i stadsdelen Sesto San Giovanni vid 03-tiden på natten.

Den misstänkte stoppades av polis i närheten av järnvägsstationen. De två poliserna bad honom att visa sina id-handlingar, varpå 24-åringen tog fram en pistol ur sin ryggsäck och sköt mot dem. Poliserna sköt tillbaka och den misstänkte dog av skadorna. En av poliserna skadades i axeln och vårdas på sjukhus, enligt uppgifter från Spiegel och Frankfurter Allgemeine.

Enligt italienska medier skrek Amri ”Allahu Akbar” (Gud är större). Polischefen i Milano känns inte vid uppgifterna, men säger att 24-åringen svor åt poliserna, skriver Spiegel.

Utredarna kontrollerar nu om pistolen är densamma som användes vid attentatet i Berlin.

Den italienska polisen skriver på Facebook att Amri inte hade några identitetshandlingar på sig när han sköts, rapporterar Spiegel.

Tog tåget till Italien

Polisen hittade en tågbiljett i Amris ryggsäck, som tyder på att han rest in i Italien från Frankrike, skriver Ansa. Enligt uppgifter från en italiensk antiterrormyndighet reste han från franska Chambéry till Turin och vidare till Milano, dit han anlände klockan 01 på natten, skriver Rheinische Post.

Milanos polischef bekräftar att Anis Amri tog vägen genom Frankrike och reste vidare in i Italien, dit han kom tidigt på fredagen med tåg, skriver AP.

Tunisiern Anis Amri har bott flera år i Italien innan han kom till Tyskland sommaren 2015. Han reste till Italien 2011, där han hamnade i fängelse efter att ha satt eld på en skola. Därför hade de italienska myndigheterna redan hans fingeravtryck i sina register.

Enligt poliskällor hittades Amris mobiltelefon i lastbilen på tisdagen, dagen efter attacken, skriver Spiegel. Det var samtidigt som utredarna hittade 24-åringens plånbok i fordonet, vilket gjorde att misstankarna riktades mot honom.

Försvårar utredningen

Terrorgruppen IS har tidigare tagit på sig dådet i Berlin.

Terrorexperten Hans Brun vid svenska Försvarshögskolan menar att polisutredningen kommer att försvåras av att Amri skjutits ihjäl.

– Det är naturligtvis negativt att han har dödats, säger han till SVT Nyheter.

Fakta: Detta har hänt

Vid 20-tiden i måndags kväll körde en lastbil in i folkmassan vid en julmarknad i anslutning till Kurfürstendamm vid Gedächtniskirche i de västra delarna av den tyska huvudstaden Berlin. Tolv människor dödades och 48 skadades.

Polisen tror att lastbilen hann köra 50–80 meter genom marknadsområdet innan den stannade.

En person som färdades i lastbilen lyckades ta sig från platsen, enligt vittnen. En dryg timme greps en man som misstänktes ha kört fordonet, men han släpptes senare.

En annan man, polsk medborgare, hittades död i lastbilen. Polisen tror inte att denne har kört lastbilen, som man misstänker har stulits från en polsk byggarbetsplats.

Misstankarna riktades mot 24-årige Anis Amri sedan polisen bland annat funnit en id-handling i hans namn i lastbilen.

På onsdagen spred tyska myndigheter Anis Amris namn och bild ut i Europa och varnade för att han var farlig och sannolikt beväpnad.

Källor: Tyska polisen, CNN, Reuters, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet