Polis på plats vid Orly, Paris näst största flygplats. Foto: AP

Man ihjälskjuten på flygplats i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En man dödades på Paris-flygplatsen Orly i morse, efter att han försökt stjäla ett vapen från en soldat. Mannen misstänks ha blivit radikaliserad i fängelset och händelsen utreds som terrorbrott.

– En man försökte ta ett vapen från en soldat och tog sedan skydd i en närliggande butik på flygplatsen innan han sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor, säger en talesman för den franska inrikesministern Bruno Le Roux till nyhetsbyrån AFP.

Enligt en fransk åklagare skrek gärningsmannen ”jag är här för att dö för Allah”. Åklagaren sade på en presskonferens att mannen uppenbart ville ha soldatens automatgevär för att kunna skjuta människor på flygplatsen.

Snabb upplösning

Dramat inträffade på flygplatsens södra terminal vid 08.30 tiden på lördagsmorgonen. Försvarsminister Jean-Yves Le Drian säger att mannen ska ha försökt övermanna en patrull om tre soldater.

Enligt Le Drian ska mannen försökt brotta ner en av soldaterna och sedan försökt ta hennes vapen, men misslyckats. Två andra vakter ska då öppnat eld mot gärningsmannen och skjutit ihjäl honom.

Soldaten tillhörde ”Opération Sentinelle”, den soldatstyrka som kommenderats ut på offentliga platser efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015. 

Franska myndigheter uppger att soldaterna agerade snabbt och att dramat var över på kort tid.

Misstänkt terrorbrott

Gärningsmannen misstänks ha blivit radikaliserad under en period i fängelset, Han var övervakad av myndigheterna under en tid, enligt tidningen Le Figaros källor, men övervakningen hävdes av okänd anledning. Mannen har dömts ett flertal gånger för narkotikabrott och stöld.

Händelsen utreds nu av åklagare, som inlett en förundersökning om misstänkt terrorbrott.

Enligt Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux ska personen tidigare i morse ha stoppats i en poliskontroll norr om Paris och ska då ha öppnat eld mot polispatrullen innan han flydde från platsen, uppger Reuters. En polis skottskadades vid den händelsen.

Agerade ensam

Händelsen ledde till en omfattande evakuering. 3.000 personer fick lämna terminalen, uppger lokala myndigheter för franska public service-bolaget Franceinfo.

Flygtrafiken till och från Orly kommer att drabbas av förseningar. En del flighter omdirigeras till storflygplatsen Charles de Gaulle. 

SAS använder inte Orly, men andra nordiska bolag som Norwegian och Finnair har flygningar som väntas bli drabbade under dagen.

Efter att terminalen utrymdes genomsöktes den av polisens bombgrupp. En talesperson för landets inrikesministerium uppger att den döde mannen inte bar på sprängämnen och vid 11.30 tiden uppgav polisen att ingen bomb hittats.

Den södra terminalen kommer att vara stängd resten av dagen. Flygplatsens andra terminal kommer att öppnas senare under dagen.

Franska myndigheter uppger att mannen agerade ensam. Ingen utomstående skadades i dramat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.