Kuba och Usa kommer öppna ambassader i varandras länder. Beskedet väntas komma under osndagen. Foto: TT

USA och Kuba öppnar ambassader

Uppdaterad
Publicerad

De frostiga relationerna mellan Kuba och USA tinar upp allt mer. Nu står det klart att de båda länderna ska öppna en ambassad hos varandra.

De diplomatiska dörrarna mellan länderna har varit låsta i 54 år men nu öppnas de allt mer. Barack Obama och utrikesminister John Kerry kommer enligt uppgifter från Vita Huset att meddela den historiska händelsen under onsdagen.

Det har pågått förhandlingar under hela våren mellan de två länderna och nu ska de alltså ha gått i lås. Men det finns fortfarande orosmoln för de som vill se ambassaderna öppnas. Republikanerna i kongressen har tidigare hotat med att stoppa finansieringen av en amerikansk ambassad på Kuba. För Barack Obama skulle det här vara kulmen på en vecka full av händelser som sätter avtryck i historien.

Det började med en seger för Obamacare i Högsta domstolen i torsdags som sedan följdes upp med att äktenskap för homosexuella blev lagligt i hela landet, även det efter beslut i Högsta domstolen och något som Obama firade med att lysa upp Vita Huset i regnbågens färger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.