Foto: TT

USA:s vicepresident lovar att skydda Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vice president Joe Biden försäkrar de baltiska länderna att USA kommer leva upp till Natos löfte att skydda dem, enligt Natos så kallade artikel fem. Han gjorde uttalandet idag under ett statsbesök i Lettlands huvudstad Riga.

Vice president Bidens statsbesök i Lettland kommer i en tid av ökad spänning i Östersjön och vid Baltikums gränser.

Dessutom har republikanernas presidentkandidat Donald Trump nyligen sagt att han som amerikansk president inte kan lova Baltikum militärt stöd i händelse av en militär konflikt. Men vice president Biden går emot det uttalandet i dag.

Joe Biden i Sverige

– Jag vill göra det absolut klart för alla människor i Baltikum: vi har lovat vår heliga ära, USA:s förenta stater… till Nato-fördraget och artikel fem, sa han enligt Reuters.

Oro efter Trumps uttalande

Presidentkandidat Trumps uttalande för en månad sedan skapade oro bland annat i Baltikum. Det var första gången en amerikansk presidentkandidat gick emot Natos artikel fem som anses vara helig för alla Natoländer.

Artikel fem innebär att Natos medlemsländer lovar varandra militärt stöd i händelse av militär konflikt, vilket Trump ifrågasatte.

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen gick med i Nato 2004. Nu säger USA:s vice president Biden att presidentkandidat Trumps uttalande inte ska tas seriöst.

– Det faktum att du ibland hör någonting från en presidentkandidat i det andra partiet, det är… ingenting som ska tas seriöst, sa vice president Biden

Biden till Sverige i veckan

I morgon onsdag reser vice president Joe Biden vidare till Turkiet för att träffa president Recep Tayyip Erdogan och premiärminister Binali Yildirim. Efter det reser han till Sverige för att ha ett bilateralt möte med statsminister Stefan Löfven och delta i ett möte om energisäkerhet, enligt Vita huset.

Många möten med USA

Senaste halvåret har ledande politiker i USA och Sverige träffats ofta.

I april besökte USA:s vice försvarsminister Robert Work Sverige och diskuterade bland annat säkerheten vid Östersjön. I juni reste försvarsminister Peter Hultqvist till USA och undertecknade ett nytt avtal om militärt samarbete med USA. Förra veckan träffade USA:s utrikesminister John Kerry utrikesminister Margot Wallström för en lunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Biden i Sverige

Mer i ämnet