Foto: Nyhetsbyrån TT

Våldsamt upplopp i St. Louis efter dödskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i St. Louis-förorten Ferguson i Missouri har intensifieras fem dagar efter att polis sköt ihjäl 18-årige Michael Brown. Molotovcocktails kastades i natt mot polisen, som svarade med tårgas och gummikulor.

Det var på lördagen, 9 augusti, som dödsskjutningen ägde rum. Enligt vittnen ska Michael Brown varit obeväpnad och haft händerna uppsträckta i luften när han sköts med flera skott.

Polisens bild är en annan. Enligt polischefen Jon Belmar ska Michael Brown ha påträffat tillsammans med en annan man utanför ett lägenhetskomplex i Ferguson. Efter att ett bråk uppstått ska en av männen ha knuffat polisen och försökt ta hans vapen.

Michael Brown sköts till döds av polis

Under torsdagen framträdde ytterligare ett vittne som hävdar att Michael Brown sköts medan han backade bort från situationen, rapporterar CNN.

Polisen tystlåten om utredningen

Polisen har valt att inte offentligöra många detaljer med hänvisning till att polisutredningen fortfarande pågår. Tysnaden har fått ilskan bland allmänheten att växa och många bland demonstranterna pratar om en mörkläggning från polisens sida. Mest upprörd är man över att polisen vägrat att namnge den polis som sköt Michael Brown.

– Det ger inte förtroende. Kom ihåg att vi har en lång väg att gå innan detta samhälle börjar tro att polisen kommer att ge dem svar och inte försöka sopa det under mattan, sade advokaten Banjamin Crump, enligt CNN.

Kravallerna intensifieras

Kravallerna, som nu pågått i flera dagar, intensifierades under onsdagskvällen. Polis i kravallutrustning marcherade mot folkmassan som samlats vid en utbränd bensinstation. Personer ur folkmassan kastade molotovcocktails mot polisen, som svarade med tårgas. 47 personer har sammanlagt gripits i samband med kravallerna.

Många har dragit paralleller till det uppmärksammade fallet med 17-årige Trayvon Martin som sköts ihjäl 2012. Polisen som sköt, George Zimmerman, friades från misstankar om mord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet