Tvångsgiftemål är inte tillåtet i Jordanien, men många kvinnor ser ingen annan möjlighet än att gifta sig med sin förövare. Bilden är arrangerad. Foto: Scanpix

De gifter sig med männen som våldtog dem

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Jordanien visar att 95 procent av de anmälda våldtäkterna i år lett till att gärningsmännen gift sig med sina offer och därmed gått fria.

– Det faktum att lagen finns och utnyttjas så mycket signalerar att våldtäkt är något man helst ska lösa genom att få det att se ut som att det var sex inom ett äktenskap. Det säger något om hur lite makt en kvinna har över sin egen kropp och att bestämma över sitt liv. Hon är mannen och familjens egendom. Det säger Johanna Wassholm, som bor och arbetar som fältassistent för organisationen Kvinna till kvinna i Jordanien, till SVT Nyheter.

I Jordanien har 99 våldtäkter rapporterats fram till juni i år. Av 99 gärningsmän har 94 gått fria. I samtliga av fallen med de friande domarna har åtalen lagts ner på grund av att gärningsmännen gift sig med sina offer, skriver organisationen Kvinna till kvinna i en ny rapport.

För att hitta anledningen till den här typen av giftermål får man leta i landets brottsbalk – närmare bestämt efter ”artikel 308”. Där slås det fast: en våldtäktsman undkommer sitt straff om han gifter sig med sitt offer.

”En fortsättning på våldtäkten”

Tvångsgiftermål är inte tillåtet i Jordanien och Johanna Wassholm berättar att kvinnorna formellt sätt får vara med och bestämma. Men i praktiken, säger hon, är det inte riktigt så enkelt.

– En våldtäkt är i första hand en skam för kvinnans familj, inte förövarens. En familjs heder är tätt kopplad till de kvinnliga medlemmarna. Det här handlar mycket om vad familjen anser är den bästa lösningen.

Hon fortsätter:

– För kvinnorna blir det här en fortsättning på våldtäkten, som att återuppleva den om och om igen. Även om man, för äktenskapets skull, går med på sex med sin man sedan när man gift sig så blir det som att återuppleva övergreppet genom hela äktenskapet.

Riskerar värre öden

Lagen säger att gärningsmannen måste stanna i giftermålet med sitt offer i minst fem år för att slippa straff – om kvinnan går med på äktenskapet. Fem år tillsammans med sin förövare kan verka fruktansvärt, men framtiden för en våldtagen, ensamstående kvinna ser inte mycket ljusare ut.

Johanna Wassholm berättar att den utsatta kvinnan får svårt att gifta sig, hon har blivit oattraktiv på äktenskapsmarknaden. Men på grund av skammen riskerar hon även att utsättas för våld, till och med bli mördad, av hedersskäl.

– Hon har blivit nedsmutsad, befläckad, förlorat sin oskuld. Det är en anledning till att många går med på det – de ser inget alternativ.

Än värre blir det om våldtäkten resulterat i ett barn, säger Johanna Wassholm. Att föda barn utanför äktenskapet i Jordanien är fortfarande ett stort tabu, både mamman och barnet möter en mängd svårigheter.

– Det kallas för att barnet är faderslöst och det får en mängd juridiska och ekonomiska implikationer. Att inte ha en far är att inte höra hemma någonstans. I ett land där familjen betyder allt innebär det att man hamnar utanför samhället.

Ett delat land

Enligt siffror från Jordaniens Nationella råd för familjefrågor ställer sig drygt hälften av landets befolkning, 55 procent, bakom artikel 308.

Samtidigt berättar Johanna Wassholm att motståndet mot lagen växer. Flera av de jordanska kvinnoorganisationer som Kvinna till Kvinna samarbetar med arbetar, enligt henne, för att förändra eller ta bort artikel 308.

– Det är enormt delat. En stor del tycker trots allt att det här är det bästa möjliga sättet att lösa en sådan här situation. De försvarar inte våldtäkt men man ser att ”såhär ser samhället ut, därför är det här det bästa för kvinnan – att få gifta sig”, säger Johanna Wassholm.

”Finns en rädsla för att ta bort lagen”

Förra året skapade artikel 308 rubriker när en 14 årig flicka tvingades gifta sig med en 19-årig man. Giftermålet ägde rum efter att mannen tillfångatagit flickan, fört ut henne till ett tält i öknen och våldtagit henne i tre dagar. Att våldta en kvinna under 15 år är belagt med dödsstraff i Jordanien – i stället slutade det hela med utbyte av ringar.

I samband med fallet sade Israa Tawalbeh, Jordaniens första kvinnliga rättsläkare, till AFP att lagen ”skyddar flickorna”. Hon menar att det är bättre att kvinnorna gifter sig än att de riskerar att bli straffade eller till och med mördade av sina familjer. Det är en åsikt Johanna Wassholm tror att många delar.

– I stora delar av samhället, och även i viss mån inom kvinnorörelsen, finns det en rädsla för att ta bort lagen. Vad ska då hända med de här kvinnorna? Det finns få resurser för att ta hand om dem – de blir uteslutna, säger hon.

”Finns ingen plats för de här kvinnorna”

Enligt rättsläkaren Israa Tawalbeh använder sig många av artikel 308 för att kunna gifta sig med vem de vill. En kvinna förlorar sin oskuld till sin pojkvän och eftersom att lagen betraktar det som våldtäkt om de är under 18 år kan de sedan gifta sig trots familjens missnöje.

Johanna Wassholm säger att sådana fall säkerligen existerar, men hon tror inte att de är fler än de som handlar om faktiska våldtäkter. Dessutom, säger hon, finns det ett enormt mörkertal av våldtagna kvinnor som till varje pris vill hemlighålla vad de utsatts för. I ett land där familjen betyder allt innebär skammen i ett övergrepp att man lämnas utanför, något många inte är beredda att riskera.

– Det finns liksom ingen plats för kvinnor som inte vill gifta sig med mannen som våldtagit dem, säger Johanna Wassholm.

Uppgifterna presenterades på onsdagen i samband med en konferens arrangerad av Jordaniens nationella råd för familjefrågor. Förutom våldtäktsfall visade siffror att även sexuellt ofredande ofta resulterar i att gärningsmännen gifter sig med sina offer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.