Foto: TT

Valdeltagandet i Afghanistan cirka 58 procent

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals afghaner trotsade talibanerna i lördagens historiska val. Det höga deltagandet hyllas som en framgång, men många fick aldrig rösta när röstsedlarna tog slut på flera håll i landet.

Köerna ringlade långa utanför de omkring 6 200 vallokalerna när afghanerna fick välja vem som ska efterträda Hamid Karzai, landets president sedan talibanerna störtades 2001. Valet är historiskt, eftersom han blir den första presidenten att frivilligt lämna ifrån sig makten någonsin. Senare på kvällen uppskattade valkommissionen att sju miljoner hade röstat – 58 procent av de omkring 12 miljoner röstberättigade, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det slutgiltiga resultatet, om det inte blir en andra valomgång, väntas i slutet av april.

Valet i Afghanistan

”Det var lugnt och tryggt”

Abdullah, 27 år, från Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, steg upp i ottan och ställde sig i den redan långa kön utanför vallokalen omkring två timmar innan portarna öppnades. Han säger att stämningen var uppsluppen och att människorna var glada över att få rösta. När TT når honom via telefon är han tillsammans med familjen och tittar på tv om hur valet avlöpt i olika delar av landet.

– Jag känner mig glad och lycklig eftersom det var lugnt och tryggt, det var ett nöje, säger han.

Tre kandidater

Av de tre kandidater som anses ha störst chans att vinna är två före detta utrikesministrar, Abdullah Abdullah och Zalmay Rassoul, samt den USA-utbildade tidigare finansministern Ashraf Ghani.

– Allmänhetens beslutsamhet är det enda som kan isolera den lilla grupp som vill störa processen, säger Ashraf Ghani till TT.

Abdullah, 27 år, från Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, ställde sig i kön utanför vallokalen två timmar innan den öppnade. Han säger att stämningen var uppsluppen och att de han träffade var glada över att få rösta.

– Jag känner mig glad och lycklig eftersom det var lugnt och tryggt, det var ett nöje.

Gick över förväntan

Helene Lackenbauer, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att den sammanfattande bedömningen är att valdagen gick enligt förväntan. Den positiva nyheten är att fler afghaner gick och röstade än vad många hade trott.

– Man kan nog ändå säga att det har gått bra till, sedan vet vi inte hur mycket valfusk det var. Den svåra processen börjar nu, det är att föra valurnorna till städerna där de ska börja räkna. Dels kan transporterna bli attackerade, det var vi med om förra gången, dels kan de bli stående i dagar och bli manipulerade eller snodda, säger hon till TT.

Journalister sköts

Dagen innan vallokalerna öppnats sköts två kvinnliga journalister av afghansk polis. Den tyska journalisten Anja Niedringhaus dog omedelbart.

Långa köer rapporteras från vallokaler över hela landet, trots kallt och regnigt väder, skriver AFP. Mer än 350 000 soldater är i tjänst för att bevaka vallokaler och huvudstaden Kabul har spärrats av.

Bomber har detonerat på flera platser i Afghanistan, men inga människor har dödats, skriver den afghanska nyhetstjänsten Pajhwok på sin hemsida. Bland annat har vallokaler i huvudstaden Kabul, centrala Bamyan och provinsen Baghlan skakats av sprängladdningar. Fyra väljare skadades också i en explosion vid en vallokal i en skola i provinsen Logar i sydöst, rapporterar Reuters.

Vallokalernas öppettider förlängts

Chefen för valkommissionen IEC säger vid en presskonferens att vallokalernas öppettider har förlängts med en timme till klockan 17 lokal tid (13.30 svensk tid).

– I nuläget vet vi inte hur många som har röstat, säger Nuristani enligt afghanska Tolo News.

Enligt Nuristani har 211 av de 6 212 vallokalerna som öppnade i morse tvingats stänga på grund av säkerhetsskäl.

Historiskt val i en känslig tid

Valet sker i en känslig tid. Vid slutet av året ska Natos Isafstyrka ha lämnat det krigströtta Afghanistan efter 13 år. USA har under mer än ett halvår utan framgång sökt förhandla fram ett säkerhetsavtal med president Hamid Karzai, enligt vilket cirka 10 000 amerikanska soldater skulle stanna i Afghanistan för rådgivning och utbildning.

Efter tolv år vid makten kan Karzai inte återväljas och åtta kandidater ställer upp. Favoriter är de två före detta utrikesministrarna Abdullah Abdullah och Zalmay Rassoul samt den USA-utbildade exfinansministern Ashraf Ghani, som bara fick 3 procent av rösterna i valet 2009.

– Jag manar den afghanska nationen att gå till vallokalerna trots regn, kyla och hot från fienden. . . och att föra landet närmare framgång, sade den avgående presidenten Karzai efter att han röstat i en skola nära presidentpalatset i Kabul.

Bildt: ”Går bättre än väntat”

Utrikesminister Carl Bildt anser att valet hittills går ”bättre än väntat”.

– Det är stort valdeltagande med många kvinnor, säger Bildt efter dagens EU-möte i Aten.

– Jag ser på talibanernas Twitterflöde att de hävdar att de har lyckats stänga ner praktiskt taget alla vallokaler i Afghanistan och det är alldeles uppenbart en lögn. De har inte lyckats stänga ner särskilt mycket.

Bildt säger sig vara ”rätt imponerad” av genomförandet av valet hittills. Han talar om entusiasm bland väljare och om livliga valdebatter.

– Talibanerna har sagt att de med våld ska stoppa detta val. De drar sig inte för att döda oskyldiga människor – kvinnor, barn, journalister, vem som helst som kommer i vägen. Men det är viktigt att vi inte ger vika för detta våld och att valet genomförs.

Försökt sälja röstkort

Minst fem personer, bland dem en anställd vid landets oberoende valkommission (IEC), har gripits i Kabul för att ha försökt sälja nära 4 000 röstkort, rapporterar den afghanska nyhetssajten Tolo News med hänvisning till uppgifter från inrikesdepartementet.

Den anställde vid valkommissionen var också ansvarig för en vallokal i Kabul, enligt inrikesdepartementets talesman Sediq Sediqqi.

IEC, som lovat att dagens val ska vara mer genomlyst och trovärdigt än tidigare val, utfärdade en offentlig påminnelse till sina anställda om att den som befinns skyldig till valrelaterade oegentligheter kommer att ställas inför rätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet