Vattenkanon mot Taksimdemonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstranter samlades på lördagskvällen på nytt på Taksimtorget i Istanbul för att protestera mot landets regering.

Demonstranterna som samlats på torget till en manifestation för att hedra de fyra människor som dödats under protesterna slängde röda nejlikor i riktning mot kravallpoliserna och ropade slagord mot regeringen. När demonstranterna inte lämnade torget trots upprepade varningar, svarade polisen med vattenkanoner.

En AP-journalist på plats rapporterar att polisen även sköt tårgas och gummikulor mot demonstranter mot folksamlingen.

Protester mot Erdogan 2013

Demonstranterna skingrades snabbt och torget tömdes på folk. Lastbilar med vattenkanoner ställdes uppvid flera infarter till Taksimtorget för att förhindra att folk samlas på nytt.

Händelsen är den första sammandrabbningen på nära en vecka. Demonstranterna har till stor del övergått till att stå tysta och blickstilla på utvalda platser för att markera sin kritik.

Demonstranterna skrek ”polis, svik inte ert folk!” medan boende kring torget slog på kastruller, en symbolisk gest för att visa solidaritet med protesterna som pågått under mer än tre veckors tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet