Två tidiga bilder från den massiva polisinsats som inleddes i centrala Dallas tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Foto: Twitter @allisongriz / Periscope @TycoonSpeaks

Ögonvittnet: ”Han sköt utan någon rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer fångade skottdramat i Dallas på film. Ett ögonvittne beskriver det han såg som en ren avrättning.

Fem poliser är döda och flera skadade efter att krypskyttar öppnat eld under en demonstration mot polisvåld i Dallas, USA.

Ismael Dejesus blev vittne till händelsen. Han befann sig på sitt hotellrum i centrala Dallas när han plötsligt hörde ”smattrande ljud”. Från balkongen filmade Ismael Dejesus sedan skottdramat som dödade minst en polis.

Polismorden i Dallas

”Sköt i ryggen”

Videoklippet, som har publicerats av flera medier, uppges visa hur en av gärningsmännen står gömd bakom en pelare samtidigt som han avlossar flera skott och en polis närmar sig honom bakifrån. Polisen ses därefter försöka skjuta gärningsmannen i ryggen, men misslyckas med att oskadliggöra honom.

– En polisman smög på skytten och sköt honom i ryggen, men det rörde honom inte – han bara vände runt och sköt honom, säger Ismael Dejesus till CNN.

– Det såg ut som en avrättning ärligt talat. Han stod över honom efter att han redan var nere och sköt honom tre eller fyra gånger till. Det var väldigt jobbigt att se.

Var tungt beväpnad

Han menar att skytten måste ha varit väl förberedd.

– Såvida han inte var en väldigt stor kille kan jag bara gissa att han bar en skottsäker väst.

Ismael Dejesus säger också att skytten såg ut att bära ett vapen av modellen AR-15, som är halvautomatiskt – och mycket ammunition.

– Han sköt utan någon rädsla. Han brydde sig inte.

Twittrade

Dallasbon Allison Gritz blev också vittne till skjutningen och filmade den från sitt vardagsrum i en byggnad i närheten.

”Jag är så rädd” skrev hon på Twitter där hon också lade ut filmen.

”Jag såg poliser av alla färger springa mot skotten och jag ber att de alla är okej. Kan inte sluta tänka på alla där nere”, twittrade hon senare.

”Sköt bara på poliser”

En man som var med under demonstrationen berättar hur han såg flera poliser träffas av skott från tre krypskyttar när han var på väg från demonstrationen.

– Jag såg ingen annan som blev skjuten förutom poliser, säger han.

Tog bilder ihop

En kvinna som medverkade i demonstrationen berättar för tv-kanalen CBS News att hon plötsligt hörde minst 30 skott avlossas.

– Jag tänkte, herregud skjuter de verkligen? För detta var en fredlig demonstration. Vi gick på trottoaren och höll skyltar, säger kvinnan.

Demonstranten Carlos Harris säger till Dallas Morning News att demonstrationen var fredlig – men att den plötsligt avbröts av skott som han trodde kom från ett automatvapen.

– Poliserna var lugna och vänliga, de tog bilder med oss och allting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet