”Zaida min älskade dotter hade en stark passion för fred och mänskliga rättigheter”, säger hennes mamma Maria Morseby. Foto: privat

Zaida Cataláns mamma: ”Zaida var så full av liv och livsglädje”

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av ovisshet fick Zaida Cataláns familj i natt ta emot det tragiska beskedet att hon hittats död i Kasaiprovinsen i Kongo-Kinshasa.

– Zaida var en ängel på jorden, säger systern Elisabeth.

Svenska Zaida Catalán kidnappades i Kasai-provinsen tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser den 12 mars. Sedan dess har hennes familj oroligt väntat på besked om vad som hänt. I måndags hittades flera kroppar och svenska UD kunde natten till onsdagen bekräfta att Zaida Catalán, var ett av offren.

– Vår förtvivlan, sorg och mörker känns övermäktigt. Vi försöker överleva timme för timme, säger hennes mamma Maria Morseby.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

LÄS MER: Svensk förundersökning om mordet på Zaida Catalán

”Hon älskade möten med människor”

Uppdraget i Kongo-Kinshasa var Zaida Cataláns fjärde som FN-expert.

– Zaida min älskade dotter hade en stark passion för fred och mänskliga rättigheter och det var det som drev och motiverade henne att ge sig ut på dessa olika missioner. Hon älskade möten med människor och olika kulturer. Och att vi alla kunde bygga en bättre värld om vi kunde ”bygga broar oss emellan”, säger Maria Morseby.

– Hennes sista mission handlade om att förstå orsakerna till konflikten och det instabila säkerhetsläget i DRC. Det större syftet var ju att bringa fred till landet och dess folk.

”Den starkaste personen jag kände”

Zaida Catalán föddes i Stockholm men när hon var två år flyttade familjen till Hanåsa i Högsby kommun. Hon återvände senare till Stockholm för att studera juridik.

– Zaida var en ängel på jorden, hon månade alltid mer om andra än sig själv. Hon var den starkaste personen jag kände, en förebild som jag fick förmånen att växa upp med. Kärleken mellan oss var mycket stark. Hon brann så starkt för att göra världen till en bättre plats och hon utmanade alltid sig själv och andra att leva efter sitt kall, säger systern Elisabeth Catalán Morseby.

– Zaida var så full av liv och livsglädje och alltid villig att anta nya utmaningar, säger hennes mamma.

Zaida Catalán blev 36 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet