Finlands avgående regering krympte längs vägen

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan tog en bred koalitiosnregering an att leda Finland. Partier från helt olika sidor kallades för ”sixpack”. Mandatperioden har präglats av motsättningar och längs vägen hoppade två partier av regeringen.

För fyra år sen 2011 var stämningen optimistisk i statsministerpartiet, Samlingspartiet trots att regeringslösningen blev en bred koalition. Finland har ingen blockpolitik utan efter valet kan det största partiet bjuda vem som helst till regeringsförhandlingar. Statsminister Jyrki Katainen plockade ihop en regering av sex olika partier: Samlingspartiet, Socialdemokraterna, De Gröna, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterförbundet. Centern och Sannfinländarna stannade i opposition. I valet 2011 tog i stort sett alla partier utom Sannfinländarna stryk.

Stridande viljor

Den avgående regeringens mandatperiod har präglats av motsättningar på grund av många stridande viljor. Under det sista året avgick slutligen De Gröna och Vänsterförbundet från regeringen. Vänstern motsatte sig regeringens planer på nedskärningar av bland annat barnbidraget och De Gröna reagerade kraftigt på regeringens kärnkraftspolitik.

Finska valet 2015

Ministrar byts ut

Socialdemokraternas finansminister Jutta Urpilainen lämnade sitt ordförandeskap och ny ordförande för partiet samt finansminister blev Antti Rinne med lång karriär inom fackföreningsrörelsen.

Under förra året bestämde sig statsminister Jyrki Katainen att lämna sitt partiledarpost i Samlingspartiet och därmed avgå som statsminister. Till ny ordförande för Samlingspartiet valdes Alexander Stubb. Stubb fick leda en stympad regering.

Inga stordåd

Den avgående regeringen har inte fått igenom stora reformer av sjuk- och socialvården. Men en jämställd äktenskapslag fick stöd. Den nya regeringen tar ställning till lagen senare i vår. Slutperioden har präglats av oenighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet