Norrköping planerar finskspråkigt äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping planeras en finskspråkig avdelning på ett äldreboende. Idag finns finskspråkig service på två äldreboenden, den nyaste är Mariabacken.

Mirja Toivonen är en av sex finskspråkiga vårdare på Mariabackens äldreboende.

– Jag har varit med här i verksamheten länge, och i minst 30 års tid har äldre finländare velat ha en egen avdelning i kommunens äldreomsorg.

vanhainhoito

Förutom Mariabacken finns här även ett privat äldreboende, VrinneviHus. Där utökas verksamheten med en ny helt finskspråkig avdelning nästa år.

Någon förstår fast man är sjuk

Mariabacken är specialiserat på demensvård.

– Jag har märkt att många ändå förstår svenska men de kan inte uttrycka sig tillräckligt tydligt. Men hör de sitt eget modersmål blir de lugnare och känner sig trygga när nån förstår dem fast de är sjuka.

Alla äldre finländare vill inte ha en helt egen finskspråkig avdelning. Många vill använda båda språken. Eino Juhani Sulanko är nyinflyttad, han klarar sig på svenska men är glad för den finskspråkiga servicen.

– Jag tänker att det finns andra än jag som behöver vård på finska. De som kommit senare och inte hunnit lära sig språket som talas här på orten.

Behovet av finska platser ökar

Behovet av finskspråkiga platser på äldreboenden kommer att öka när finländare som flyttade hit på 50-, 60- och 70-talen blir gamla.

– Under de närmaste 5 till 10 åren ökar behovet märkbart. Då handlar det om en hel avdelning. Förhoppningsvis får vi en nästa år, säger kommunens koordinator Raija Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vanhainhoito

Mer i ämnet