Svenskt snus smugglas till Finland som aldrig förr

Uppdaterad
Publicerad

Finlandsfärjorna slarvar med att kontrollera passagerarnas biljetter i taxfree-butikerna vilket i praktiken innebär att passagerare på väg mot Finland kan köpa med sig hur mycket snus som helst. Snus smugglas ut från Sverige som aldrig förr, trots att snus är förbjudet i alla EU-länder förutom i Sverige.

Sverige har ett permanent undantag från EU gällande snus och får därför både tillverka och sälja snus i Sverige, men snuset får inte exporteras till andra EU-länder. Man får ändå ha med sig snus för eget bruk när man reser utomlands, till Finland ett kilo per person.

Rederierna struntar i reglerna 

Resenärer på väg mot Finland får alltså köpa med sig ett kilo snus för eget bruk, men enligt de resenärer som SVT Uutiset har snackat med är kontrollerna på färjorna bristfälliga. Många berättar att de aldrig varit tvungna att visa sina biljetter. 

När Ville köpte snus på Finlandsfärjan imorse fick han visa upp sin biljett, men han bekräftar att så inte alltid är fallet.

– Det är väl allmänt känt att rederierna slarvar. Oftast kan man köpa hur mycket snus som helst, men imorse kollade dom min biljett.

Kommunikationschefen på Viking Line, Johanna Boijer-Svahnström, gick redan år 2015 ut och lovade att Viking Line skulle skärpa kontrollen och göra allt för att få ett slut på ruljansen. Nu, ett drygt år senare, vittnar resenärerna ändå om att stora mängder snus fortfarande kan köpas på färjorna.

”Vi har misslyckats”

Viking Lines operativa direktör Wilhelm Hård af Segerstad medger för tidningen Helsingin Sanomat att rederiet misslyckats med att stoppa snus-smugglingen.

– Det har visat sig att många resenärer fortfarande lyckas köpa alldeles för mycket snus på färjorna. Vi har inte fått bukt med problemet och vi ber om ursäkt för detta. 

Personalen i butikerna ombord på färjorna ska alltid skriva på ombordstigningskortet hur mycket snus kunderna köper. För ett år sedan lade rederiet till en ruta på ombordstigningskortet just för detta ändamål. Viking Line lovar nu att än en gång informera personalen om hur snusförsäljningen bör gå till.

Cancerföreningen beskyller Sverige

Under de senaste åren har antalet snusare ökat drastiskt i Finland. Ökningen ses mest bland pojkar och unga män. Eeva Ollila som är överläkare på Cancerföreningen skyller ökningen på Sverige. Ollila anklagar Sverige för att inte göra tillräckligt för att få bukt med snus-smugglingen. I Sverige har man öppnat stora snusbutiker bara några hundra meter från finska gränsen, vilket förkortar smugglarnas resor.

Cancerföreningen har också kritiserat alla verksamma rederier i Finland för att inte kontrollera snusförsäljningen tillräckligt noga.

Så gott som allt snus i Finland kommer idag från Sverige, efter att Ryssland år 2016 satte stopp för det finska snusrallyt med hjälp av nya lagar.

Finland ska vara nikotinfritt år 2030

Finland strävar efter att vara det första landet i världen som är helt tobaksfritt år 2040. Enligt den nya tobakslagen som trädde i kraft vid årsskiftet ska Finland vara helt nikotinfritt redan år 2030.

Även vid gränsen i norr smugglas stora mängder snus över till Finland. Personalen i snusbutikerna vid gränsen talar ofta finska och marknadsför sig även på finska. Mer om snus-smugglandet i norra Sverige i Uutisets inslag från juni 2016.

De svenska snusföretagen försöker också att marknadsföra sig i Ryssland, men användningen av snus har ändå inte slagit igenom i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.