Partiledaren Jimmie Åkesson håller inledande tal under SD:s valkonferens 2014. Foto: TT

Åkesson: Löfven är feg som inte vågar ta debatten

Uppdaterad
Publicerad

Lovade att SD ska fortsätta vara en besvärande utmanare för de andra partierna.

Jimmie Åkesson gick till förnyad attack mot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i sitt tal på Sverigedemokraternas valkonferens i Stockholm i dag.

– Du är feg. Det är fegt att inte själv våga ta debatten, sade Jimmie Åkesson.

En stor del av Åkessons tal inför partivännerna i dag handlade om Socialdemokraterna och möjligheten att de efter valet bildar regering tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det kommer att få allvarliga konsekvenser för vårt land med dessa extremister i regeringen, sade Åkesson.

”Ynkligt” enligt Åkesson

Sedan några veckor tillbaka reser Åkesson runt i landet för att locka S-väljare och i sitt tal utmanade Åkesson Stefan Löfven på en debatt mellan de två. Han har tidigare gjort det flera gånger men Löfven har hela tiden avböjt. Nu beskyllde Åkesson Löfven för att vara feg och anklagade honom för att i stället skicka ut sina ”fotsoldater” i ungdomsförbund och fackförbund för att störa Sverigedemokraternas arbete. Han syftade här på de ofta högljudda protester mot Sverigedemokraterna som kantat Åkessons resor i landet.

– Det är ynkligt, sade Åkesson.

Sverigedemokraternas valkonferens pågår under lördag och söndag.

Riksdaglista och valfrågor

Partiet ska anta en valplattform inför riksdagsvalet. Förslagen är välkänd sverigedemokratisk politik; minskad invandring, hårdare straff och förbättrade villkor för äldre.

Partiet ska också besluta vilka kandidater som ska stå på partiets riksdagslista i valet. Där väntas en diskussion eftersom det finns en grupp som vill få med riksdagsledamoten och den kontroversielle bloggaren Thoralf Alfsson och ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand på riksdagslistan. De finns inte med i valberedningens nuvarande förslag.

Erfarenhet i riksdagen

I sitt tal påpekade Åkesson att skillnaden mot för fyra år sen att då var de ett lite gäng utmanare, den här gånger har partiet ett gäng med erfarna lagstiftare

– Nu är vi tredje största parti men vi är forfarande besvärliga för de andra sju, sa Åkesson och möttes av applåder.

– Vi vågar utmana och beskriva verkligheten som vi ser den. Vi ska forsätta beskriva verkligheten som vi ser den. Andra partiers smutskastning fungerar inte, fortsatte Åkesson.

Som exempel på där Sverigedemokraterna ligger bra till hos väljarna poängterade partiledaren en opinionsmätning som visade att pariet har större större stöd för sin invandringspolitik än vad de hittills fått i val.

Beskriva verkligheten

Enligt Åkesson kommer riksdagsvalet i hösts handla om hur politikerna beskriver verkligheten. Den som beskriver den på ett sätt där väljarna känner igen sig kommer få stort stöd. Under talet valde Åkesson att gå till angrepp på dem som ifrågasatt om de upplevelser han berättade om i SVT:s program Nyfiken på partiledaren verkligen är äkta.

– Det är absurt att jag ska behöva försvara mina upplevelser. De som angriper mig gör det för att mina upplevelser avviker från hur de tycker att verkligeheten borde vara, sa Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.