17-åriga Mattias Jonssons #minsverigebild, tagen på en altan utanför Göteborg. Foto: Mattias Jonsson

Datorspelande blev veckans bild av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Jonsson ville skildra hur Sverige förändras och tog veckans #minsverigebild. Nu hoppas han att politikerna hänger med i utvecklingen.

17-åriga Mattias Jonsson spelade datorspel med sina vänner i Torslanda utanför Göteborg, när han fick en idé.

– Jag hade sett några #minsverigebilder på Twitter och tänkte att alla var likadana. Det var natur och gulliga sjöar. Så då ville jag visa vad vi gör i kontrast till det, säger han.

#Minsverigebild

Mer verklighet

”LAN på altan i sommarvärmen” skrev han till sin bild, men han trodde inte att den skulle bli så populär. Den fick 45 procent av rösterna i den fjärde omgången av veckans #minsverigebild. Han tror att en förklaring kan vara att många kände igen sig i bilden.

– Jag tror att den ger en verkligare bild av Sverige än många andra. Jag tror att folk gärna drömmer sig bort till en idyll med fin natur och barn som leker, men medan de drömmer så sitter barnen och spelar datorspel. Fina sjöar är fint på bild, men för mig så är det här mer verklighet helt enkelt.

Vara i tiden

Det är en verklighet som Mattias Jonsson hoppas att politikerna tar till sig. Han tycker att bilden visar hur samhället förändras.

– Man måste hänga med i omväxlingen och förstå att det inte är 1980 längre. Dåtidens politik passar inte längre utan man måste vara i tiden. Det är inte hållbart att sträva bakåt efter ett folkhem som inte funnits. Jag ville visa att det inte finns – men att det finns något annat som är precis lika bra.

#minsverigebild

Vill du att din bild av Sverige ska spela en roll i riksdagsvalet? Ta en bild och dela den på sociala medier genom #minsverigebild eller mejla minsverigebild@svt.se. Skriv vad bilder betyder för dig och var den är tagen. Några av bilderna kommer att visas i SVT:s olika specialprogram inför riksdagsvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Minsverigebild

Mer i ämnet