Ibrahim Baylan (S) och Jan Björklund (FP) debatterade betygen i Aktuellt. Foto: SVT

Het debatt om betygen mellan Björklund och Baylan

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades en utredning som bland annat föreslår betyg från årskurs fyra. Förslaget mötte direkt kritik från oppositionen och lärarfacket. Ibrahim Baylan (S) mötte utbildningsminister Jan Björklund i en het skoldebatt.

Björklund är den som beställt utredningen som presenterades i dag. Han vill få igenom betyg i årskurs fyra, som ett sätt att förbättra resultaten.

– Vi måste lyfta kunskapsresultaten i den svenska skolan. De svenska kunskapsresultaten har sjunkit oavbrutet sedan betygen togs bort från mellanstadiet på 1980-talet. Vi är bland de länder som börjar sist med betyg, medan de länder som ligger högt upp i Pisa-reslutaten börjar tidigare, säger Jan Björklund (FP) i Aktuellts debatt.

Val 2014

”Ett väldigt grovt påstående”

Ibrahim Baylan menar att både lärarna och forskarna är emot förändringen, och att det borde ses som en  varningssignal.

– Det är viktigt att man har lärarna med sig när man gör stora förändringar. Att göra om systemet igen när skolan egentligen behöver stärkas från grunden med bättre resurser, det löser inte problemen. Snarare tvärtom – det kan till och med förvärra situationen om man fortsätter skjuta från höften utan forskningsstöd eller lärarnas stöd, säger Baylan.

– Det är väldigt grovt påstående. En av Sveriges ledande hjärnforskare har kommit fram till den här slutsatsen och du sågar ju honom vid fotknölarna, Ibrahim Baylan. Du borde be honom om ursäkt, säger Jan Björklund.

”Du har ju haft åtta år på dig”

Utbildningsministern håller dock med om att det behövs fler satsningar för att få bättre skolresultat, bland annat mindre klasser och högre lärarlöner.

– Men de står ju inte emot varandra. Vi måste också våga ha betyg i skolan. Hela världen har faktiskt betyg i skolan, det kan ju inte vara så att det bara är Socialdemokraterna i Sverige som har förstått detta bättre än alla andra, säger Jan Björklund.

Baylan menar att Martin Ingvar, hjärnforskaren som lett utredningen, också framhåller att det inte finns forskningsstöd för detta. Dessutom ifrågasätter den socialdemokratiske skolpolitikern Björklunds ambitioner för skolan.

– Det låter bra att du säger att vi är överens om större resurser till skolan, men du har ju haft åtta år på dig. Du har ju prioriterat skattesänkningar i varje årsbudget.

”Måste göra många saker”

Björklund kontrar med kritik mot den socialdemokratiska flumskolan som glömmer barnen som inte kommer från akademikerhem, som behöver att skolan ställer högre krav i form av betyg.

– Man hjälper ingen genom att vara kravlös.

Du har i princip hela lärarkåren emot dig, Lärarförbundet påstår i alla fall att bara en procent av lärarna tycker att det här är en viktig reform. Varför gör du någonting som går emot lärarkåren?

– Vi har två lärarfack i det här landet, och Lärarförbundet är det mer vänsterorienterade och de skäller alltid så fort en alliansregeringen gör någonting. Vi måste göra många saker för att stärka skolan, säger Jan Björklund.

– Men efter åtta år, borde det inte märkas någon form av vändning om din medicin hade fungerat? säger Ibrahim Baylan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet