Kyrkan ska flyttas – timmer för timmer

Publicerad

Flytten av Kiruna har planerats i över tio år. Nu börjar den närma sig, och nyhfikenheten på det tog SVT:s korrrespondent Samir Abu Eid dit på sin resa i ”Samirs Sverige”.

– Det alla pratar om här i Kiruna är den stora flytten av staden, säger Samir Abu Eid på plats i Kiruna.

Samir får se en stor modell över staden där det är tydligt vad som ska rivas och vad som ska bevaras.

Samirs Sverige

– Allt som är på grussidan ska bort, säger Eva Ekelund, mark och exploateringschef på Kiruna kommun.

Hon berättar att det inte är allt som kommer att rivas. En hel del byggnader kommer att sparas och flyttas, bland annat kyrkan som 2001 valdes till Sveriges mest omtyckta byggnad. 

Åke Wehrling, fotografen som åker med Samir Abu Eid, frågar hur det kommer att gå att fråga hela den timrade kyrkan.

– Det måste ju ta flera år att flytta en sådan här kyrka. Men man förstår ju verkligen att det skulle vara helt omöjligt att, man kan ju inte riva en sådan här fin kyrka, säger Samir Abu Eid.

”Slår sönder sociala strukturer”

Eva Ekelund, på Kiruna kommun, säger att det kommer att bli en hel del problem i och med flytten av staden.

– Man slår sönder sociala strukturer. Du har dina grannar, du har din gamla mamma någonstans. Nu slår man sönder det. De hamnar inte på samma ställe så att det finns många såna saker som är svåra frågor att arbeta med och försöka lösa så bra som möjligt.

– Det känns som att staden flyttas lite i etapper. Det här blir som en spökstad nästan med tomma lägenheter, Niklas Strängdal.

Samir Abu Eid träffar även Frida Kullebjörk som startade Feministiskt initiativs lokala organisation i Kiruna. För att se hela programmet, klicka i bilden högst upp i artikeln.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag. På måndag kommer Samirs Sverige att besöka Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet