Foto: TT

Lööf står fast vid nej

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Lööf säger fortsatt nej till att sitta i en S-ledd regering eller samarbeta om budgeten.

Centerledaren Annie Lööf har samma budskap som tidigare efter mötet med S-ledaren Stefan Löfven i riksdagen.

– Centerpartiet säger nej till att sitta i en Socialdemokratisk regering, vi kommer rösta på Alliansens budgetmotion eftersom det skiljer så mycket mellan oss politiskt, säger Annie Lööf.

Läget efter valet 2014

SVT: Hur reagerade Stefan Löfven på det du sa?

– Han tyckte att det var ganska väntat, men han ville sondera terrängen vad gäller blocköverskridande samtal.

Lööf ser likheter med situationen efter förra valet.

– Tongångarna 2010 var desamma, Alliansen hade en minoritetsregering och Sverigedemokraterna var tungan på vågen och de rödgröna var mindre. Det var tal om att Miljöpartiet skulle ingå i regeringen och det talades om nyval och kaos, men det lade sig sedan, säger Annie Lööf efter ett dryga halvtimmen långt möte med Löfven.

Kan Löfven bara visa, enligt Lööf, att V stödjer hans budget så är fältet öppet för honom att bli statsminister.

Träffen med Annie Lööf var dagens första som S-ledaren ska hålla med de fyra Allians-ledarna. Klockan nio träffar han Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra, 10:30 Folkpartiets partiledare Jan Björklund och klockan fyra i eftermiddag Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Kritik från fd partiledare

Tidigare partiledaren för Centerpartiet Olof Johansson vill att C och S ska samarbeta igen och kritiserar FP och C för att inte vara konstruktiva i den svåra politiska situationen, skriver Dagens Industri.

När Ingvar Carlsson, S-ledare efter valet 1994, ringde upp Olof Johansson gav han beskedet att han var beredd att samarbeta.

– Konstruktiv opposition var det ord jag använde. Jag sa att vi inte tänker springa och gömma oss. Centerpartiet och jag har alltid haft uppfattningen att du har en skyldighet att se till landets bästa, säger Johansson till DI.

Har pratat med Lööf

Blockpolitiken behöver brytas upp om politikerna menar allvar med att SD ska isoleras, enligt Olof Johansson.

– Jag har pratat med Annie Lööf om det här med konstruktiv opposition, att inte bara smälla igen dörrar hela tiden för då kommer du så småningom riskera att sitta där med en skuld, säger Olof Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet