Maria Larsson slutar som vice KD-ledare

Publicerad

Maria Larsson, som i och med valet får lämna sin statsrådspost som barn- och äldreminister, lämnar också uppdraget som vice partiledare för Kristdemokraterna nästa år.

Det säger hon till TT sedan det står klart att hon inte lyckas behålla sin plats i riksdagen. Hon har suttit i riksdagen sedan 1998 och varit minister i åtta år.

– Man har ett förtroendeuppdrag under fyra år, sedan prövas allt igen. Men jag är väldigt glad och tacksam över den resa jag har fått göra i politiken, säger Maria Larsson som inte har hunnit tänka över vad hon ska satsa på framöver.

Maria Larsson är inte den enda tunga kristdemokrat som får lämna riksdagen. Bostads- och civilminister Stefan Attefall mister också sin plats på grund av att KD tappar ett av sina två tidigare mandat i Jönköpings län. Attefall toppade visserligen listan, med Larsson på andra plats, men förbi dem båda kryssade sig riksdagsledamoten Andreas Carlson.

Valförlusten innebär att KD bara ser ut att få 16 mandat, ett tapp på tre mandat.

I Kalmar och Västerbotten tappade KD sina enda mandat vilket innebär att partiveteranen och tidigare landstingspolitikern Anders Andersson får lämna riksdagen, liksom Anders Sellström. Sellström tog över för fyra år sedan som ekonomisk-politisk talesperson för KD, när storebror Stefan Attefall blev minister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.