Statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på tittarnas frågor i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Reinfeldt ger klart besked i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

På en tittarfråga i Gomorron Sverige lämnade Fredrik Reinfeldt ett klart besked i frågan om makten efter valet. Om de tre rödgröna partierna blir större än regeringspartierna avgår Fredrik Reinfeldt som statsminister.

I SVT:s Agenda i söndags gav Reinfeldt inget rakt svar på frågan om han kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister om de rödgröna blir större än regeringspartierna. Han sa att det inte fanns något klart rödgrönt regeringsalternativ:

– Problemet är att de rödgröna bara finns när ni presenterar opinionsmätningar, annars finns de inte. De har inga gemensamma förslag, de pratar inte med varandra och presenterar ingen gemensam politik, sa han.

Val 2014

”Gör vad vi kan”

Men dagen efter sa både FP-ledaren Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf att det blir Stefan Löfven som får försöka bilda en regering. Och i Gomorron Sveriges telefonväkteri i dag ställde Ismet Muric från Göteborg en fråga där Reinfeldt gav klart besked:

Ismet: Jag skulle fråga statsministern hur han och alliansen känner sig, kommer de att vinna eller förlora valet. Som det är nu verkar det lite osäkert för Moderaterna.

– Ismet följer opinionsundersökningar. Jag tror att det ligger inom räckhåll att de fyra allianspartierna kan bli större än de tre rödgröna partierna. Då kan vi fortsätta regera. Blir vi inte större än de tre har vi givit ett gemensamt besked att då avgår jag och alliansregeringen.

– Så en röst på Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller för den delen Sverigedemokraterna är en röst på en ny regering. Vi kommer naturligtvis att göra vad vi kan för att ta oss förbi de rödgröna, det finns ännu tid för det.

Kräver svar av Löfven

På DN Debatt i dag har de fyra alliansledarna gemensamt gått ut och berättat om beskedet att de avgår vid en valförlust. Samtidigt påpekar de att de inte släpper ”fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget”.

I debattartikeln kräver alliansledarna också flera svar från oppositionen. Bland annat om Löfven vill gå fram och försöka bilda en socialdemokratisk regering, och ”Om alliansen blir större än era tre partier, kommer ni då att isolera Sverigedemokraterna och släppa igenom en fortsatt alliansregering?”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet