Margit Silberstein Foto: SVT

Silberstein: Två manifest – två skilda världar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är skillnaderna mellan alliansen och Socialdemokraterna satta på pränt. De två valmanifesten är som skilda världar. Det socialdemokratiska manifestet heter ”Kära framtid” och innehåller en rad reformer, medan alliansen gör en dygd av att gå till val med få löften och små satsningar.

Ett skäl till att Socialdemokraterna kan sätta den omfamnande och inbjudande rubriken ”Kära framtid” på sitt valmanifest är att Socialdemokraterna har skaffat sig mycket mer pengar att röra sig med än alliansen. Socialdemokraternas 40 reformmiljarder är drygt tre gånger fler än det sparsmakade alliansmanifestet. Socialdemokraterna har samlat ihop sina miljarder genom olika skattehöjningar.

Skatter och bidrag som slagträn

För den som vill, och alliansen vill inget hellre, går det att vifta med det socialdemokratiska valmanifestet, peka på höjningar i försäkringssystemen och sätta nytt klister på den gamla etiketten bidragsparti. Fast det är ingen nyhet att Socialdemokraterna vill höja ersättningen i a-kassan och ta bort den så kallade stupstocken i sjukförsäkringen, men det är inget som Stefan Löfven har trumpetat ut. Han har legat lågt med bidrag och ersättningar, förmodligen för att han har Mona Sahlins avskedsord ljudande i öronen om Socialdemokraterna som ett bidragsparti i väljarnas ögon.

Val 2014

Alliansen kommer att slå Stefan Löfven i huvudet med att han höjer skatten för att kunna slösa med bidrag. Fredrik Reinfeldt kommer att få höra att han har slitit sönder Sverige med sina skattesänkningar, trots att Moderaterna inte har några skattesänkningar på agendan för nästa mandatperiod. Tro dem inte, är Löfvens uppmaning till väljarna.

Ny syn på inkomstklyftor

Den här gången är det Socialdemokraterna som lovar sänkt skatt till pensionärerna, men sänkt pensionärsskatt ses sällan som någon skattesänkning i allmänhet, eftersom pensionärer klumpas ihop till en behjärtansvärd grupp.

Stefan Löfven talar om att i hans Sverige ska inkomstklyftorna minska. Den vanliga socialdemokratiska metoden är att minska klyftor med hjälp av skatter – att ta från de rika och ge till de fattiga, men något nytt har inträtt i Socialdemokraternas retorik. Stefan Löfven talar inte om fördelningspolitik. Han säger att det är jobben som ska jämna ut det som anses vara skevt. Han syftar på inkomstklyftan mellan dem som har jobb och de som inte har.

Kommer att kräva förhandling

Regeringsfrågan lär bli ännu hetare nu när Socialdemokraterna har presenterat för väljarna vad de vill göra om de vinner valet. De socialdemokratiska ambitionerna rimmar nämligen illa med delar av Miljöpartiets politik och det är ju med miljöpartisterna som Löfven vill regera. En tung finansiering i Socialdemokraternas valmanifest är ett återkallande av den sänkta krogmomsen, som omfattar cirka fem miljarder. Miljöpartiet vill behålla sänkningen.

Efter dagens presentation står de fyra allianspartiernas sparsmakade men gemensamma valmanifest mot ett socialdemokratiskt manifest med reformer som väljarna inte vet vad det blir av efter valet. Socialdemokraterna kan ju inte regera ensamma utan är hänvisade till förhandlingar som innebär kompromisser med Miljöpartiet och förmodligen också Vänsterpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet