Skilda resultat i opinionsmätningar

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en dryg vecka kvar till valet visar opinionsmätningarna en splittrad bild av läget. Många siffror att ta in, och frågan är – vilken mätning kan man lita på?

Sifos mätning på fredagen visade på en klar – och statistiskt säkerställd – uppgång för Alliansen. Gapet mellan blocken har halverats under valrörelsen, och den sittande regeringen knappar in.

Samtidigt visade en mätning från Demoskop en liten ökning för de rödgröna och ett gap mellan blocken på 11,5 procent. Där ökar S något till och med.

Val 2014

På fredagskvällen presenterades därutöver en tredje mätning, från Skop, som också redovisar ett fortsatt stort gap mellan blocken på cirka 10 procent.

Dessutom har Expressen gjort en så kallad ”poll of polls”, där fyra undersökningar slagits samman. Enligt den har Socialdemokraterna fått minskat stöd med 0,7 procentenheter, och även Moderaterna backar med 0,4. Vinnarna där är Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna som får små ökningar.

Hur är den gjord?

För att särskilja dem kan man titta på hur frågan är ställd, när den är ställd och hur många som har svarat.

De olika opinionsinstituten skiljer sig en del åt vad beträffar mätperiod och hur frågan formulerats. Demoskops mätning pågick under nästan en hel månad, Skops ett par veckor och Sifo endast några dagar. Sifo och Demoskop frågar vilket parti de tillfrågade skulle rösta på, medan Skop frågar vilket parti man tycker bäst om.

För att SVT ska publicera en undersökning krävs det att urvalet är slumpmässigt och att urvalet består av minst 1.000 personer.

Hur SVT resonerar kring opinionsundersökningar kan du läsa om här.

När är den gjord?

I det här fallet är Sifo-undersökningen den färskaste i gänget, genomförd efter att Socialdemokraterna och Alliansen presenterat sina valmanifest, och efter att både Expressen och Aftonbladet haft partiledardebatter. Det kan spela in i resultatet.

Under den kommande veckan kommer ytterligare ett antal opinionsundersökningar att publiceras. I flera andra europeiska länder finns regler om att opinionsundersökningar inte får göras strax före ett val, men några sådana regler finns inte i Sverige.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Frankrike var ett av de länder som har förbud mot sena opinionsundersökningar. Så är inte fallet, den lagen har avskaffats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet