John Kerry: Kemvapen har använts i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske utrikesministerns budskap var tydligt. Kemvapen har använts i Syrien och de som ligger bakom attacken måste hållas ansvariga.

– Det är oförlåtligt och det är obestridligt. Det här handlar om urskillningslöst användande av vapen som världen för länge sedan beslutat aldrig någonsin får användas.

Det var en tungsint och känslofylld John Kerry som mötte medierna på måndagen. Utrikesministern presenterade den amerikanska ståndpunkten vad gäller attackerna i Syrien förra veckan – attacker han kallar för ett ”mänskligt lidande vi aldrig kommer kunna glömma”. Och talet gav inget utrymme för tvivel.

Syrienkriget

– Den som hävdar att en attack av denna omfattning skulle vara påhittad borde kontrollera sin moraliska kompass.

”Det bilderna skriker till oss är verkligt”

Hundratals människor miste livet i attackerna utanför Damaskus förra veckan. Bilder vittnar om sörjande människor – om kvinnor och barn bland de döda. Utrikesministern gjorde i sitt uttalande klart att man från amerikanskt håll – trots att alla bevis ännu inte är insamlade – är säker på sin sak.

Antalet offer, symptomen hos de döda tillsammans med vittnesmål från mänskliga rättighetsorganisationer talar, enligt honom, sitt tydliga språk.

–  Allt bilderna redan skriker till oss är verkligt. Kemiska vapen användes i Syrien.

Kerry: regimen skulle samarbetat

När det gäller ansvaret för tragedin är utrikesministern minst lika tydlig. Om Assad-regimen inte har något att dölja kring attackerna hade man, enligt Kerry, inte motarbetat FN:s inspektörernas arbete.

John Kerry menar att den syriska regimen skulle ha svarat på attackerna med ”omedelbar insyn” i landet. Istället var det först i söndags som FN:s inspektörer kunde börja samla in bevismaterial. Vid det laget var det, enligt utrikesministern, för sent för att vara trovärdigt.

– Vi vet att regimen har kapacitet att göra det här och har bestämt sig för att rensa oppositionen från precis de platser som attackerades.

Har mer information

Enligt John Kerry har USA mer information kring attackerna i Syrien. Dessa uppgifter kommer att göras offentliga inom de kommande dagarna. President Obama kommer att fatta ett ”välgrundat” beslut om hur man från amerikanskt håll ska gå vidare.

– Ansvar måste utkrävas från de som använder världens mest avskyvärda vapen mot världens mest utsatta människor, sade utrikesministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet