Skolflickor kidnappade i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

En stor samling med flickor uppges ha blivit bortförda från en skola i nordöstra Nigeria. En samling beväpnade män slog till mot skolan och tog med sig studenterna i lastbilar, enligt lokala tjänstemän.

Polisen bekräftar att attacken vid en gymnasieskola i Chibok i Borno har ägt rum men hur många som förts bort är oklart. Enligt föräldrar till flickorna ska det röra sig om minst 200 flickor som har förts bort. Enligt en lärare på en intilliggande skola är det mer än 100 studenter som förts bort.

En talesperson för den lokala utbildningsmyndigheten vill inte bekräfta antalet men säger att det rör sig om ”många”.

Kidnappade nigerianska skolflickor

– Många flickor kidnappades av beväpnade män som stormade skolan med fordon, säger Emmanuel Sam till AFP.

Islamistgruppen Boko Haram misstänks ligga bakom dådet, skriver brittiska BBC. Gruppen har tagit på sig ansvaret för en rad dåd i nordöstra Nigeria den senaste tiden. Senast sprängattentaten på en bussuppställningsplats utanför Abuja i går där 75 människor dog.

– Det verkar vara en väldig upptrappning från Boko Haram. Presidentvalet närmar sig i Nigeria och gruppen gör allt för att störa demokratin, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

”Söker enkla mål”

Boko Haram, som vill införa sharialagar i Nigeria, har ofta slagit till mot skolor i landet. Kristna skolor anses inte vara lagliga enligt gruppen, vars namn ungefär betyder ”västerländsk utbildning förbjuden”.

– Ett annat skäl kan vara att det är en plats där många människor är samlade. Precis som när man väljer att attackera busstationer. Man söker enkla mål där man kan göra stor skada, säger Johan Ripås.

Vad som hänt med de flickor som ska ha kidnappats i dag finns det ännu inga uppgifter om.

– Tidigare har Boko Haram försökt använda kidnappade barn och kvinnor för att köpslå med regeringen om att få tillfångatagna Boko Haram-medlemmar frisläppta. Människorättsorganisationen Human Rights Watch kom nyligen ut med en rapport där man sa att Boko Haram använder barnsoldater och unga kvinnor och flickor som sexslavar, säger Johan Ripås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet