Foto: scanpix

Ambassadörer hemkallade från Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel uttrycker ”djup besvikelse” över att tre latinamerikanska länder har kallat hem sina ambassadörer från Tel Aviv för konsultationer med anledning av den skärpta Gazakonflikten.

El Salvadors utrikesdepartement kallade hem sitt sändebud i tisdags för brådskande konsultationer om vad som kallades Israels ”urskillningslösa” bombningar av Gaza. Samma dag kallade Chile hem sin ambassadör och fördömde ”den kollektiva bestraffningen” av palestinier i Gaza. Peru gjorde likadant och beklagade att ”Israel hade brutit vapenvilan”.

Israel: Uppmuntran av Hamas

Den israeliske UD-talesmannen Yigal Palmor säger i ett uttalande att åtgärderna innebär ”uppmuntran av Hamas, en grupp som är stämplad som en terrororganisation av många länder runtom i världen”.

Konflikten i Gaza 2014

Israel förväntar sig att länder som motsätter sig terrorism handlar ansvarsfullt och inte spelar terroristerna i händerna, enligt Palmor.

Brasilien och Ecuador kallade hem sina sändebud förra veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet