Anonymous attackerar islamistiska webbplatser

Uppdaterad
Publicerad

Hackare som säger sig tillhöra nätverket Anonymous har attackerat och stängt ett flertal webbplatser och twitterkonton som ska tillhöra jihadister. Attackerna sker för att hedra offren för attentaten i Paris – och de kan utgöra ett faktiskt hot för terroristerna, menar IT-säkerhetsexperten Marcus Murray.

Under hashtaggen #opcharliehebdo uppmanas människor att rapportera jihadistsajter som de kommer över, uppger CNN. För närvarande ligger nio sajter från en lista med utpekade mål nere.

En annan lista visar ett 30-tal twitterkonton som inte längre fungerar. Listorna publiceras på Pastebin, en webbplats som låter människor publicera sig anonymt.

Terrordåd mot fransk tidning

”Kan åsamka en hel del skada”

Än så länge verkar det röra sig om belastningsattacker mot sajterna, konstaterar IT-säkerhetsexperten Marcus Murray. Men han tror att det i förlängningen även kan komma att handla om dataintrång där hackare kan komma åt information som till exempel vem som ligger bakom en sajt.

Han menar att Anonymous kan utgöra ett faktiskt hot för terrorister.

– IS har ju till exempel stort behov av att nå spridning för att kunna rekrytera och för att kunna skrämmas. På det viset kan en attack mot dem åsamka en hel del skada. Jag vet inte hur mycket Anonymous kan påverka terroristernas förmåga att genomföra en attack eller inte, men de kan försämra deras förmåga att verka och kanske exponera individerna bakom webbplatserna.

Hämnas för attentaten i Paris

Det var efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo som Anonymous gick ut med sitt hot mot IS, al-Qaida och andra terroristgrupper i en video på ett belgiskt Youtube-konto.

Det internationella nätverket säger i videon att de vill hedra offren för massakern i Paris. Tolv människor mördades i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, en polis sköts ihjäl dagen efter och ytterligare fyra personer dödades i ett gisslandrama i en kosherbutik på fredagen innan de tre terroristerna dödades.

– Förvänta er undergång. Vi kommer att spåra er över hela världen. Ni kommer inte att vara säkra någonstans, säger Anonymous i videon.

Svenska hackare tar avstånd

Svenska Anonymous har i ett pressmeddelande tagit avstånd från operationen.

”Det går stick i stäv med hur Anonymous arbetar” skriver organisationen som menar att de under en längre tid har varit i strid med IS, ”men inte för att hämnas satirtecknare utan för alla människors frihet”.

Men även om Anonymous är ett löst sammansatt nätverk där det finns motstridiga åsikter så finns det viss styrning enligt Marcus Murray.

– Det man måste förstå är att Anonymous är ingen och alla, vem som helst kan gå med. Samtidigt finns vissa grundläggande värderingar som yttrandefrihet och man har kanaler för kommunikation och styrning, det är inte helt random.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet